Ştiaţi că...? Ion Pillat, autorul volumului „Pe Argeş în sus”...

Poetul român Ion Pillat s-a născut pe 31 martie 1891, la Bucureşti. A fost un academician, antologist, editor, eseist, poet tradiționalist și publicist român, pe linia maternă, înrudit cu familia Brătianu. A obţinut licenţa în Litere, în 1913, şi, un an mai târziu, în Drept.
 
Ion Pillat a debutat publicistic, în 1911, în revista „Convorbiri literare", cu poeziile „Pictor ignotus", „Cântec nocturn", „Ruga budistă", iar editorial, în 1912, cu volumul „Visări păgâne". Poetul român a frecventat cenaclul „Literatorul" al lui Alexandru Macedonski, căruia i-a editat volumul „Flori sacre".

„Pe Argeș în sus” este cunoscut drept cel mai complet volum al său din punct de vedere estetic. Aceste cuprinde poeme precum „Aci sosi pe vremuri”, „Ochelarii bunicului”. În paralel cu poezia, Ion Pillat a scris şi două piese de teatru: comedia „Dinu Patrurica" şi „Tinereţe fără bătrâneţe".
 
Criticul Aurel Martin îl vedea ca pe un „spirit senin, contemplativ, iubitor de armonii, lucid, reţinut, sobru, animat de o nesecată şi cenzurativă curiozitate intelectuală, cunoscător avizat al principalelor literaturi ale lumii, (...) dăruit frumosului în întrupările perene multiple ale acestuia, deschis celor mai variate sugestii artistice, reunind tendinţe tradiţionaliste şi moderniste într-o unitate dialectică de cristalizată originalitate, dar rezistent în faţa exagerărilor de orice tip”.
 
În anul în care a fost ales membru corespondent al Academiei Române, Ion Pillat a obţinut premiul naţional pentru literatură. Scriitorul s-a stins din viaţă pe 17 aprilie 1945, la Bucureşti.

Sursa foto: Wikipedia.org
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.