Ştiaţi că...? Legiunea Arhanghelului Mihail, legată de numele lui Corneliu Zelea Codreanu...

În urmă cu 88 de ani, Corneliu Zelea Codreanu, supranumit „Căpitanul”, în urma rupturii dintre el şi Alexandru C. Cuza, a înfiinţat Legiunea Arhanghelului Mihail, cunoscută şi sub numele de Mişcarea Legionară, care a avut un caracter violent, antisemit şi antimasonic.

Despre originile mişcării, Neagu Djuvara declara că: „Mişcarea legionară a fost o mişcare autohtonă, născută din grupări studenţeşti anticomuniste. (...) În realitate, anticomunismul legionar s-a dovedit a fi o frazeologie lipsită de baze factice şi menită să motiveze antisemitismul, având în vedere complexul de relaţii oculte dintre comunişti şi legionari. (...) Să nu credeţi, cum spun adversarii Mişcării Legionare, că a fost o copie a nazismului sau a fascismului”.
 
Membrii purtau uniforme verzi, ca simbol al reînnoirii, şi se salutau folosind salutul roman. În urma ordinului lui Codreanu, în 1933, s-a constituit „Echipa Morţii”, care executa directivele primite. Patru ani mai târziu, Legiunea s-a clasat pe locul al treilea după Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional-Ţărănesc. Carol al II-lea, care se opunea legionarilor, i-a ţinut în afara guvernului, până la 5 septembrie 1940, când generalul Ion Antonescu a fost adus la putere.

În anul 1938, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, Corneliu Zelea Codreanu a fost asasinat prin strangulare, împreună cu alţi 13 legionari, de către jandarmi, în timpul înscenării unei încercări de evadare. Apoi au fost împuşcaţi pentru a se invoca pretextul fugii de sub escortă şi lăsaţi într-o groapă comună, la Jilava. Potrivit mărturiilor celor prezenţi, asasinările au avut loc la ordinul lui Carol al II-lea, iniţiatorii find Armand Călinescu şi Gavrilă Marinescu.

Sursa foto: www.nationalisti.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Acțiunile „lăncierilor“ și ale liderului Miltiade Cutava, în Dobrogea interbelică

10 Oct 2023 2784

In memoriam Nicolae Iorga „Binecuvântează ţara care păstrează, în sbuciumatele ei pagini de istorie, munca şi fapta înţeleptului Nicolae Iorga“

27 Nov 2021 2948

Ştiaţi că...? Corneliu Zelea Codreanu s-a născut într-o zi de 13 septembrie

13 Sep 2015 3083

Ştiaţi că...? Se împlinesc 76 de ani de la asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu

30 Nov 2014 3311

Ştiaţi că...? Într-o zi de 13 septembrie, liderul Corneliu Zelea Codreanu...

13 Sep 2014 3359

Ştiaţi că...? Pe 24 iunie, a fost înfiinţată Legiunea Arhanghelului Mihail, cunoscută şi sub numele de Mişcarea Legionară

24 Jun 2014 2907

Ştiaţi că...? Se împlinesc 121 de ani de la naşterea lui Armand Călinescu

04 Jun 2014 2262