„Lordul” muzicii populare românești a murit într-o zi de 30 octombrie



Un reputat violonist, dirijor și aranjor muzical, „lordul” muzicii populare românești, a murit pe 30 octombrie 1991. Este vorba despre Ionel Budișteanu, care a fost înmormântat la cimitirul Bellu, foarte aproape de Amza Pellea și Ioana Radu.  
 
Născut în octombrie 1919, Ionel Budișteanu a crescut într-o familie de muzicanți vestiți din județul Ilfov. Tatăl său a cântat la țambal în diverse formații bucureștene, fiind cooptat ulterior în orchestra lui Grigoraș Dinicu, participând la Expozițiile Universale de la Paris și New York.
 
Studiile muzicale le-a urmat la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București (1933-1936), avându-i profesori pe Vasile Filip (vioară), Victor Gheorghiu și Ioan D. Chirescu (teorie-solfegiu), Constantin Brăiloiu (folclor și istoria muzicii), Mihail Andricu (muzica de cameră), potrivit Wikipedia.  
 
În anii 1940-1946, a fost violonist în orchestra lui Victor Predescu și cea a lui Petrică Moțoi din București. Devine mai apoi violonist-solist în Orchestra Ansamblului „Banu Mărăcine” din București. Apoi, în 1947, devine violonist-solist al Orchestrei de muzică populară „Barbu Lăutaru” din București, iar din 1953, dirijorul acesteia conducând orchestra în paralel cu Nicu Stănescu. Ionel Budișteanu a susţinut turnee în Grecia, Franța, Belgia, Olanda, Germania, Austria. Graţie talentului său, a fost distins cu titlul de „Artist al Poporului”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.