Maria Ciobanu împlinește azi 82 de ani.

Maria Ciobanu, celebra interpretă de folclor românesc, născută în data de 3 septembrie 1937, în comuna Roșiilejudețul Vâlcea, împlinește astăzi vârsta de 82 de ani.
Repertoriul său cuprinde peste 500 de piese înregistrate pe discuri la Radio și TV: „Lie ciocârlie”, „Aurelu’ mamii”, „Vântul de vară mă bate”, „Lângă poartă am un tei”, „Cei mai frumoși ani ai mei”, „Ce n-aș da să mai fiu mică”, „Roata mare”, și multe altele.
A debutat pe Scena Ateneului Român alături de Orchestra “Barbu Lăutaru” a Filarmonicii “George Enescu”.
A concertat în toată lumea, cunoscând personalități marcante ale lumii muzicale, precum: Placido Domingo, Jose Careras, Luciano Pavarotti, Viorica Cortez, Roberto Alagna.
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, i-a conferit artistei Maria Ciobanu la 29 noiembrie 2002 Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.
El i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
Pe 4 iunie 2008, Mariei Ciobanu i-a fost conferit gradul de ambasador al României la ONU.
 
În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație inmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.