Se împlinesc 10 ani de la decesul scriitorului dobrogean Stelian Filip

Stelian Filip s-a născut la data de 18 septembrie 1924, la Islaz, Teleorman, România și a decedat la data de 2 ianuarie 2010 la Tuzla, Constanța, România, scrie Wikipedia.org.
 
A fost un poet și prozator român.

Stelian Filip s-a născut pe 18 septembrie 1924, în comuna Islaz din fostul județ Romanați.
 
În 1926, familia Filip se mută în comuna constănțeană Tuzla.  A fost elev al școlii primare din Tuzla și a urmat cursurile liceale la Constanța și București.
 
A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității București, susținând o teză de licență pe tema operei lui Caragiale.
 
A debutat în revista „Papagal”, în 1946, cu un set de epigrame și poezii. Volumul său de debut s-a intitulat „Azi pitic, mâine voinic” și a fost publicat în anul 1963.  
 
Poetul și dramaturgul Aurel Baranga îl consideră pe Stelian Filip „un poet autentic, de o nobilă conștiință”. Prozatorul Fănuș Neagu îl cataloghează drept autorul care „scrie, poate, cea mai bună poezie satirică din România”.
 
Cetăţean de onoare al comunei Tuzla

Scriitorul Stelian Filip a devenit cetăţean de onoare al comunei Tuzla, prilej cu care mai marii comunei au promis că şcoala din localitate îi va purta numele. Însă anii au trecut, iar școala nu a primit numele poetului și scriitorului Stelian Filip.
 
 Într-un demers, adresat de către Viorela Filip Consiliului Local Tuzla, pe data de 26 august 2015, se precizează următoarele: „Ați votat favorabil în anul 2009 ca tatăl meu, Stelian Filip, să devină cetățean de onoare al comunei Tuzla.

 
Să votați la fel și acum, așa încât să faceți realizabilă promisiunea pe care primarul Florin Micu i-a făcut-o tatălui meu, cu ocazia înmânării diplomei și a plachei de cetățean de onoare al comunei. Și anume că, după trecerea sa în neființă, școala din Tuzla va purta numele Stelian Filip.
 
De doi ani însă comisia de la ISJ Constanța, de atribuire de nume (care a ținut pe loc acest dosar, deși primarul Florin Micu și directoarea unității școlare Afrodita Marcoșanu au făcut mai multe demersuri) s-a desființat. În acest moment atribuirea de nume este exlusiv la latitudinea Consiliului Local al comunei Tuzla.
 
 El poate hotărî singur, fără amestecul nici unei alte comisii cum să-și numească instituțiile școlare și culturale de pe teritoriul său. Așadar, același consiliu care a horărât că scriitorul Stelian Filip este apt și merită să fie făcut cetățean de onoare al comunei Tuzla, poate acum, tot printr-o hotărâre favorabilă să se producă această reparație morală, iar școala să se numească Stelian Filip.
 
Vă rog din tot sufletul să procedați de așa manieră, încât promisiunea făcută tatălui meu, pe 5 septembrie 2009, să se materializeze: școala din comuna Tuzla să-i poarte numele, iar el să se odihnească în pace. A fost un creator care a adus onoare comunei și țării sale, a fost o presonalitate admirată și cu o certă valoare în cultura românească. Și tatăl meu, și eu, am fost întotdeauna mândri că suntem tuzleni. A lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat în cimitirul comunei Tuzla, deși putea fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din cimtirul Bellu. A ales locul pe care l-a iubit cu sfințenie și patimă și de unde a pornit drumul către marea lume literară: comuna Tuzla“.
 
A fost tatăl cântăreței Viorela Filip, iar mama sa, Floarea Filip, era strănepoată a poetului Octavian Goga.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.