Ştiaţi că...? Se împlinesc 62 de ani de la moartea celui mai controversat rege al României

Astăzi, se împlinesc 62 de ani de la moartea regelui Carol al II-lea, cel mai controversat dintre regii României. Carol s-a stins din viaţă pe 4 aprilie 1953, în timp ce era în exil, fiind înmormântat la capela Regilor Portugaliei din Estoril. Din 2003, rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea se odihnesc la Curtea de Argeş, alături de predecesorii săi.
 
Primul rege născut în România, la Sinaia, Carol al II-lea a fost primul copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, care, mai târziu, a fost transformat în Principe al României. După accederea la tron a părinților săi, a devenit Principele moștenitor Carol al României.
 


Decada 1930-1940, cea a domniei Regelui Carol al II-lea, a reprezentat o perioadă de prosperitate economică şi de înflorire culturală, dar şi o perioadă marcată de o serie de abuzuri şi de regimul dictatorial instaurat de rege.
 
Pe 10 martie 1921, Carol s-a căsătorit cu Principesa Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei, însă mariajul celor doi nu a durat. Carol s-a îndrăgostit de Elena (Magda) Wolf Lupescu, cu care a fugit la Paris, în decembrie 1925, renunţând la drepturile sale de moştenitor al coroanei.
 
În această situaţie, Regele Ferdinand l-a desemnat drept succesor la tron pe tânărul său nepot, Mihai. Carol s-a întors în ţară pe data de 8 iunie 1930. Atunci, şi-a înlăturat fiul de la tron, proclamându-se Rege. Opt ani mai târziu, a dizolvat partidele politice şi a instaurat un regim de autoritate monarhică.
 
Lipsa de suport extern din partea aliaţilor tradiţionali ai României, începutul celui de-al Doilea Război Mondial şi, în 1940, destrămarea României Mari au dus la erodarea completă a sprijinului politic pentru regimul lui Carol al II-lea. Astfel, pe 6 septembrie 1940, pe fondul tulburărilor interne, Carol a fost nevoit să abdice, părăsind ţara alături de Elena Lupescu. 
În următorii ani, a locuit în Statele Unite ale Americii, Brazilia şi Portugalia, unde a şi murit. După cel de-al Doilea Război Mondial, Carol a dorit să se întoarcă la cârma țării şi să-și detroneze din nou fiul, dar nu a avut niciun sprijin politic intern sau extern.
 
Sursa foto: ziarulmetropolis.ro

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.