Știați că... Acum 57 de ani, Peter Fechter a devenit prima victimă a Zidului Berlinului

Acum 57 de ani, la data de 17 august, Peter Fechter a devenit prima victimă a Zidului Berlinului. Băiatul de 18 ani a încercat să treacă zidul spre Berlinul de Vest, dar polițiștii de frontieră est-germani l-au ucis.
 
La 17 august 1962, la aproximativ un an de la construirea Zidului Berlinului, Peter Fechter și Helmut Kulbeik au încercat să fugă din Germania de Est. Planul era să se ascundă într-un atelier de tâmplar de lângă zidul de pe Zimmerstrasse și, după ce au observat polițiștii de frontieră de acolo, să sară dintr-o fereastră în „fâșia morții”, au alergat peste el și au urcat pe un perete de doi metri acoperit cu sârmă ghimpată în cartierul Kreuzberg din Berlinul de Vest.
 
Planul lor a fost inițial de succes, atât Fechter cât și Kulbeik au ajuns pe zidul final, dar în timp ce au început să urce, autoritățile din Germania de Est au tras asupra lor. Deși Kulbeik a reușit să treacă peste zid, Fechter a fost împușcat în pelvis în timp ce încă se urca. El a căzut din nou în partea est-germană, unde a rămas în vizorul martorilor vest-germani, printre care se aflau și jurnaliști.
 
În ciuda țipetelor sale, Fechter nu a primit asistență medicală din partea est-germanilor și nu a putut fi îngrijit de cei din partea de Vest. Poliția din Berlinul de Vest i-a aruncat bandaje, pe care nu le-a putut atinge, și a sângerat până la moarte, după aproximativ o oră. În urma morții sale, sute în Berlinul de Vest au format o demonstrație spontană, strigând „Asasinii!”. Lipsa de asistență medicală pentru Peter Fechter a fost atribuită fricii reciproce: se pare că martorilor occidentali le-a fost teamă să îl ajute, deși, potrivit unui raport, un al doilea locotenent al armatei americane prezent la fața locului a primit ordine clare din partea comandantului american din Berlinul de Vest să nu intervină.  
 
De asemenea, în timpul procesului a ieșit la iveală că orice încercare de ajutor din partea Occidentului a fost într-adevăr imposibilă, dar, potrivit unui raport al patologului criminal Otto Prokop, "Fechter nu a avut nicio șansă de supraviețuire. Împușcarea la șoldul drept a cauzat leziuni interne grave."
 
Șeful plutonierului de frontieră a Germaniei de Est a declarat că se temea să intervină, din cauza unui incident ce avusese loc cu doar trei zile înainte, când un soldat est-german, Rudi Arnstadt, fusese probabil împușcat de un polițist federal occidental.
 
Cu toate acestea, soldații de frontieră din Germania de Est au recuperat cadavrul lui Peter Fechter la o oră după ce a murit.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.