Stiati ca...?

Ştiaţi că...? Arthur Schopenhauer, unul dintre cei mai influenţi filozofi moderni...Filozoful Arthur Schopenhauer s-a născut la Danzig, pe 22 februarie 1788.

Călătoreşte mult prin Europa, alături de tatăl său. După moartea acestuia, potrivit Wikipedia, a început să studieze medicina. După puţin timp renunţă, dedicându-se studiului filozofiei. Astfel, în 1813, obţine titlul de doctor în Filozofie, cu lucrarea „Despre împătrita rădăcină a principiului raţiunii suficiente”. În acelaşi an, prin intermediul mamei sale, scriitoarea Salonnière Johanna Schopenhauer, îl cunoaşte personal pe Goethe. Ulterior, în urma discuţiilor şi a corespondenţei purtate cu Goethe, publică lucrarea „Despre văz şi culori”.

În 1839, scrierea sa „Despre libertatea voinţei” este premiată de Academia Norvegiană. Celebritatea apare odată cu publicarea lucrărilor „Parerga” şi „Paralipomena”, împreună cu „Aforismele asupra înţelepciunii în viaţă”. Era convins de valoarea lucrărilor sale, declarând la acea vreme că „va veni timpul în care cel ce nu va şti ce anume am spus eu cu privire la un anume lucru va fi considerat pur şi simplu un ignorant".

De-a lungul vieţii sale, Schopenhauer a ţinut în preajmă mereu un pudel, pe care la fiecare zece ani, când animalul murea, îl înlocuia cu un altul asemănător, care primea acelaşi nume, Atman, ce înseamnă în sanscrită „suflu vital".

Moare de pneumonie la 21 septembrie 1860, la Frankfurt. Arthur Schopenhauer rămâne unul dintre cei mai influenţi filozofi moderni, prezenţă activă nu numai în gândirea filosofică, ci şi în creaţia poetică romantică şi postromantică.

Sursa foto: sueddeutsche.de

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.