Ştiaţi că...? Astăzi, Olga Tudorache, „regina teatrului românesc“...

A uimit lumea teatrală cu talentul, disciplina şi discreţia sa, impresionând prin roluri complexe în teatru şi film. Născută pe 11 octombrie, la Oituz, în judeţul Bacău, marea actriţă Olga Tudorache împlineşte, astăzi, venerabila vârstă de 85 de ani.

În 1951, Olga Tudorache a absolvit Institutul de Teatru. Ulterior, a activat la Teatrul Tineretului din Bucureşti, astăzi Teatrul Mic, apoi la Teatrul „I.C. Nottara“. Din anul 1976, a fost conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“, catedra de Actorie, iar din 1990, a devenit profesor universitar.

Dintre piesele în care a jucat amintim „Ocolul pământului în 80 de zile“ de Pavel Kohouti, „Baltagul“, de Mihail Sadoveanu, unde a interpretat rolul Vitoriei Lipan, „Richard al III-lea“ de Shakespeare. A jucat şi în filme, printre acestea numărându-se celebrul „Mihai Viteazul“, „Profetul, aurul şi ardelenii“, „O vară de neuitat“, „Femeia în roşu“, „Magnatul“.

Pentru activitatea depusă în teatru şi film, de-a lungul carierei sale, actriţa Olga Tudorache a primit numeroase premii, diplome, ordine şi trofee, precum Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Ofiţer (2000), Titlul de Doamnă a scenei româneşti (2001), Doctor Honoris Causa (2006), Decoraţia Regală Nihil Sine Deo (2013).

Într-un interviu acordat publicaţiei Formula As, declara că cea mai mare realizare a sa este băiatul ei, pe care l-a avut cu actorul Cristea Avram: „Şi aici am avut noroc. Eu nici n-am ştiut când a trecut prin şcoală şi el a fost mereu şef de promoţie. Sunt minunaţi amândoi, şi el, şi nepotul meu, fiul lui. […] Succesele cele mari le-am avut în viaţă, nu pe scenă.“
 
Sursa foto: www.timetv.ro
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.