Ştiaţi că...? Astăzi, riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun sunt mai mult sub lupă



În fiecare an, la data de 31 mai, este marcată Ziua mondială fără tutun. Cu această ocazie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pune accent pe riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun. Această zi, totodată, are în vedere și impactul negativ al consumului de tutun asupra domeniilor social, economic și asupra mediului.
 
Ziua mondială fără tutun se marchează, din 1988, pe 31 mai, la inițiativa și sub auspiciile OMS. La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători. Se estimează că, până în anul 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect peste 8 milioane decese în fiecare an.
 
În cadrul Zilei mondiale fără Tutun 2016, OMS pregătește adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricționează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate și promovare a tutunului, având ca temă „Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”. Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni și numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparține avertismentelor de sănătate, iar informația tutun - specifică - brandul/versiunea/numărul țigaretelor - va avea culori reglementate și font diminuat.
 
Conform rezultatelor studiilor în domeniu, a reieșit că prevalența fumătorilor în România este de 27%, un procent peste media UE. Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc, şi anume: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creștere la sexul feminin) și bolile respiratorii obstructive cronice.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Mondială Fără Tutun. Beneficiile renunțării la fumat

31 May 2021 1770

Stiati ca...? Astăzi este Ziua mondială fără tutun

31 May 2018 2364

Astăzi este Ziua Mondială fără Tutun

31 May 2017 2392

Știați că 31 mai, ziua mondială fără tutun

31 May 2015 2014

Ziua Mondiala fara Tutun

01 Jun 2014 2482

Ştiaţi că...? 1 din 5 decese sunt provocate de boli cauzate de fumat - Astăzi este Ziua Mondială fără tutun

31 May 2014 2214