Știați că..... Astăzi se celebrează Ziua internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului

Ziua internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului, celebrată în fiecare an la 9 noiembrie, marchează începutul simbolic al Holocaustului, scrie Agerpres.ro.
 
La 9 noiembrie 1938 s-au luat primele măsuri fizice împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei, ziua intrând în istorie sub denumirea de "Kristallnacht'' ("Noaptea de cristal"). Început la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenţie rapidă ale lui Hitler.
 
În toată Germania au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti, cioburile de cristal fiind împrăştiate pe străzi. Mulţi evrei au fost agresaţi fizic, alţii ucişi, iar peste 30.000 au fost arestaţi şi trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz.
 
Violenţele au durat 24 de ore, iar 'Noaptea de cristal' a rămas în istorie ca începutul simbolic al Holocaustului. Peste 7.000 de magazine au fost distruse şi 200 de sinagogi au fost arse în Germania şi Austria de către bande de nazişti.
 
Până în septembrie 1939, peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, proprietăţile lor fiind confiscate de guvernul nazist.
 
La 10 octombrie 2005, a fost inaugurat, la Bucureşti, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel'. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.