Ştiaţi că...? Astăzi, toţi cei iubesc dansul au motiv de bucurie (video)


 
Oamenii au dansat de mii de ani, mărturie fiind figurile de dansatori ce apar în picturile rupestre din Europa și Africa, datând din timpuri preistorice. În 1982, Institutul Internaţional de Teatru, prin Comitetul Internaţional al Dansului, a hotărât, ca în fiecare an, pe 29 aprilie, să fie sărbătorită Ziua Internaţională a Dansului. Evenimentul comemorează şi ziua în care s-a născut Jean-Georges Noverre, creatorul baletului de acţiune şi promotorul dansului ca artă independentă.
 
Noverre, supranumit Shakespeare al dansului, s-a născut la Paris, pe 29 aprilie 1727, într-o familie de protestanți. În ciuda dorinţei părinţilor lui de a se dedica unei cariere militare, Noverre a devenit dansator. La întrebarea ce este baletul, a căutat un răspuns în doctrina lui Aristotel și afirma că baletul, de orice tip ar fi, trebuie să aibă două părți: una calitativă, iar cealaltă cantitativă: „Baletul este însă și un tablou sau o suită de tablouri reunite printr-un subiect; scena este pânza pe care autorul își așterne ideile; muzica, decorurile și costumele alcătuiesc culorile; coregraful baletului este pictorul acestui tablou. Când este bine compus, baletul este o pictură vie a moravurilor, obiceiurilor, costumelor și pasiunilor, în care există un grad de tensiune pe care cuvintele nu-l ating sau, mai degrabă, pentru care nu există cuvinte. Atunci intervine dansul în acțiune”, a spus Noverre.
 
Cu prilejul acestei zile, la nivel mondial sunt organizate evenimente culturale, precum cursuri, seri de dans sau spectacole de stradă.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spectacol de balet propus de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, de Ziua Internațională a Dansului

29 Apr 2023 1158

Ziua internațională a Dansului „Ce lume! Ce lume! Ce lume!”

29 Apr 2021 2714

Știați că….Data de 29 aprilie marchează Ziua internaţională a dansului

29 Apr 2020 1667

Mesajul maestrului Horațiu Cherecheș, de Ziua Internațională a Dansului „Mi-e tare dor de «sufletul» artistului interpret” (video)

29 Apr 2020 6757

Ziua Naţională a Argentinei sărbătorită în paşi de tango la Muzeul de Artă Constanţa

20 May 2018 2109

Astăzi este aniversată Ziua internațională a dansului

29 Apr 2017 4289

Ştiaţi că...? Astăzi, 29 aprilie, în întreaga lume, este sărbătorită Ziua Internaţională a Dansului

29 Apr 2015 2252

De ziua Internationala a Dansului, ai bilete mai ieftine la dans irlandez!

22 Apr 2015 1458