Stiati ca...?

Ştiaţi că...? Autoarea romanului „Pe aripile vântului” s-a născut într-o zi de 8 noiembrie

Margaret Mitchell s-a născut la data de 8 noiembrie 1900, în Atlanta, Georgia. A fost o scriitoare și jurnalistă americană, cunoscută pentru unicul ei roman, „Pe aripile vântului”, care s-a bucurat de un succes imens. Viitoarea scriitoare s-a înscris la cursul superior de medicină de la Smith College din Northampton, în Massachusetts, dar studiile ei au fost întrerupte de moartea mamei sale. Apoi, a colaborat la Journal Sunday Magazine, unde a scris articole cu teme variate, de la modă la generali ai Războiului Civil După ce s-a căsătorit cu un agent publicitar, abandonează munca ca jurnalistă pentru a se dedica scrisului.
 
La data de 16 august 1949, Margaret Mitchell s-a stins din viaţă într-un accident de maşină. În seara de 11 august 1949, un taximetrist beat nu a văzut-o în timp ce traversa strada și o lovește cu mașina. După cinci zile de comă, se stinge din viaţă.
 
A rămas cunoscută pentru unicul ei roman, „Pe aripile vântului”, care s-a bucurat de un succes internațional. „În romanul său, Mitchell nu inventase nimic, dragostea dintre Scarlett O’Hara și Rhett Butler din «Pe aripile vântului» fiind, de fapt, propria ei viață. La 17 ani, Margaret se îndrăgostește nebunește de un bărbat fascinant, care o corupe cu brutalitate. Margaret nu mai poate avea copii și totuși continuă să-l iubească. Mai târziu, deși căsătorită cu altcineva, se hotărăște să-l imortalizeze în personajul lui Rhett Butler: un aventurier încarnat pe ecran de neuitatul Clark Gable”, sunt cuvintele scriitoarei Ann Edwards, care a scris o biografie a autoarei Margaret Mitchell.
 
Cartea „Pe aripile vântului” a fost ecranizată în anul 1939. Pentru ea, scriitoarea a primit Premiul Pulitzer în anul 1937, în anul următor, fiind nominalizată la Premiul Nobel pentru Literatură.
 
Filmul, cu acelaşi titlu, este considerat o capodoperă. Pelicula i-a avut drept protagonişti pe actorii Vivien Leigh şi Clark Gable. „Pe aripile vântului” a primit zece premii Oscar, un record deţinut timp de 20 de ani. Decesul scriitoarei a avut loc la câţiva ani de la apariţia filmului.
 
Sursa foto: pbs.org

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ştiaţi că...? Margaret Mitchell, autoarea romanului „Pe aripile vântului”...

16 Aug 2015 1718

Ştiaţi că...? „Pe aripile vântului”, singurul roman al scriitoarei americane Margaret Mitchell...

30 Jun 2015 4410

Ştiaţi că...? „Pe aripile vântului”, romanul scris de Margaret Mitchell...

03 May 2015 2334

Ştiaţi că...? Unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale...

15 Dec 2014 1268