Ştiaţi că...? Autorul cărţilor „Hobbitul” şi „Stăpânul inelelor”...

La data de 3 ianuarie 1892, în Bloemfontein, Orange Free State (în prezent Free State Province, parte din Africa de Sud), s-a născut scriitorul J.R.R. Tolkien, considerat „părintele” genului fantasy şi cunoscut mai ales pentru cărţile „Hobbitul” şi „Stăpânul inelelor”.
John Ronald Reuel Tolkien, pe numele lui complet, din 1925 până în 1945, a fost profesor de anglo-saxonă la Oxford şi profesor de limba şi literatură engleză, din 1945 până în 1959. În anul 1972, a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.
Potrivit Wikipedia, Tolkien a fost muşcat de un păianjen babuin în copilărie, eveniment care i-a influenţat operele mai târziu. 
„Stăpânul Inelelor” a văzut lumina tiparului între anii 1954 și 1955 și, la momentul apariției, a avut un succes impresionant. De menţionat este că „Hobbitul”, de la publicarea sa în 1937, s-a vândut în milioane de exemplare, devenind una dintre cele mai iubite cărţi ale secolului XX. Cea mai mare parte din opera de ficțiune a lui J.R.R. Tolkien formează un complex de poveştiri, poezii, istorii, limbi fictive şi eseuri literare despre o lume imaginară. Impactul lucrărilor lui Tolkien este atât de mare încât termenul „tolkienian" a fost consemnat în Oxford English Dictionary. 
După retragerea din învăţământul universitar în 1959, Tolkien se dedică în întregime literaturii. La data de 2 septembrie 1973, la nici doi ani de la moartea soţiei sale, scriitorul se stinge din viaţă.
Potrivit revistei Forbes (2009), J.R.R. Tolkien este a cincea personalitate mondială din rândul celor care nu mai sunt în viață.
 
Sursa foto: www.hollowverse.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.