Ştiaţi că...? Ciprian Porumbescu, personalitate marcantă a muzicii româneşti... (video)



În toamna anului 1853, pe 14 octombrie, la Şipotele Sucevei, într-o familie modestă, s-a născut Ciprian Porumbescu.


Îndrăgostit de muzică de la o vârstă fragedă, din cauza lipsurilor materiale, Ciprian Porumbescu nu a beneficiat de o formare muzicală continuă şi completă. Muzicologul Carol Miculi, profesor la Conservatorul din Lemberg şi discipol al lui Chopin, l-a învăţat notele muzicale. Cu ajutorul unei burse, îşi continuă studiile la Conservatorul de Muzică din Viena. Aici va scoate colecţia de 20 de piese corale şi cântece la unison, reunite în „Colecţiune de cântece sociale pentru studenţii români“ („Cântecul tricolorului“, „Cântecul gintei latine“).
Printre cele mai cunoscute lucrări se numără „Balada pentru vioară şi orchestră“, „Crai nou“ (pe un text de Vasile Alecsandri), „Altarul Mânăstirii Putna“, „Inimă de român“, „Gaudeamus Igitur“. De asemenea, Porumbescu a scris şi melodia fostului imn „Trei culori“.
În timp ce se afla la Stupca, casa în care a copilărit, a fost arestat pentru activitatea sa politică. I-au dat voie să îşi ia cu el vioara şi l-au urcat într-o căruţă. În timpul detenţiei, a scris cele mai bune piese.
În anul 1883, pe 6 iunie, se stinge din viaţă la doar 29 de ani, sub ochii tatălui său şi ai surorii sale, fiind bolnav de tuberculoză. Ciprian Porumbescu a uimit o lume întreagă cu pasiunea sa pentru muzică şi talentul la vioară. În prezent, comuna Stupca poartă numele marelui compozitor.



Sursa foto: jurnalul.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ştiaţi că...? Pe 26 octombrie, Corina Chiriac... (video)

26 Oct 2014 3848