Ştiaţi că...? Distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, Albert Camus...

La data de 4 ianuarie 1960, la aproape trei ani de la decernarea Premiului Nobel pentru Literatură, Albert Camus – personalitate complexă a culturii franceze - s-a stins din viaţă, în urma unui accident rutier, care a avut loc în timp ce se întoarcea de la Paris, unde a petrecut sărbătorile de iarnă.
 
Pe 7 noiembrie 1913, s-a născut Albert Camus, reprezentant al existenţialismului. Cel de-al doilea fiu al soţilor Camus, Albert îşi pierde tatăl în Primul Război Mondial. Mama sa, Catherine Camus, de origine spaniolă, împreună cu cei doi copii, se stabileşte la Alger. Mediul familial, aflat sub semnului lipsurilor şi al nevoilor, îl marchează profund. Este preocupat de studii şi termină cursurile şcolii comunale, apoi le urmează pe cele ale liceului din Alger. Se duce şi la facultate, iar licenţa sa poartă numele de „Metafizica creştină şi neoplatonismul”.
Opera lui Albert Camus cuprinde romane, poveştiri, piese de teatru şi eseuri, iar scrierile sale, printre alte subiecte, tratează izolarea omului într-un univers străin, alienarea individului faţă de sine, problema răului şi apropierea apăsătoare a morţii. Ca romancier, dramaturg, moralist şi teoretician politic, după Al Doilea Război Mondial, Albert Camus a devenit vocea generaţiei sale. Este cunoscut mai ales datorită romanelor „Străinul”, „Ciuma” şi „Căderea”. 
Pe 17 octombrie 1957, „pentru importanta lui creaţie care, cu o lucidă stăruinţă, aruncă o lumină asupra problemelor conştiinţei umane din vremea noastră”, Academia Suedeză a anunţat că Albert Camus a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură. Cu o modestie specifică, Camus a declarat că el ar fi oferit votul lui André Malraux.

Sursa foto: www.lefigaro.fr

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.