Ştiaţi că...? Emil Racoviţă, biolog român de renume mondial...

Într-o familie moldovenească, atestată documentar din secolul XVI, din care au făcut parte oameni care s-au remarcat prin actele lor de vitejie, pe 15 noiembrie 1868, la Iaşi, s-a născut Emil Racoviţă - savant, explorator, speolog, biolog şi preşedinte al Academiei Române între anii 1926 şi 1929.

Tatăl lui, Gheorghe Racoviţă, era magistrat şi membru fondator al societăţii literare Junimea, iar mama, Eufrosina Stamatopol, o talentată pianistă. Şi-a început educaţia la Iaşi, a urmat cursurile Liceului Naţional şi apoi pe cele ale liceului privat „Institutele Unite“, unde l-a avut ca profesor pe Alexandru D. Xenopol. Conformându-se dorinţei tatălui său, a urmat Facultatea de Drept de la Paris, în paralel frecventând prelegerile medicului Léonce Manouvrier. Ulterior, după prelungi cercetări, obţine titlul de doctor în ştiinţe, primul pas spre recunoaşterea ştiinţifică.

În 1897, este ales să participe ca naturalist în cadrul Expediţiei antarctice belgiene, la bordul navei Belgica. A realizat cercetări complexe asupra florei şi faunei. Cercetătorii au descoperit o strâmtoare care a primit numele navei şi câteva insule, una fiind numită de Racoviţă Insula Cobălcescu. În urma expediţiei, au fost publicate 60 de volume, savantul român fiind autorul unui studiu despre viaţa balenelor, pinguinilor şi a unor păsări antarctice. Dintre cei 19 participanţi, doi şi-au pierdut viaţa, din cauza riscurilor care s-au dovedit a fi mari.
În 1907, publică prima lucrare importantă dedicată biospeologiei, iar peste câţiva ani, înfiinţează la Cluj primul Institut Speologic din lume. În 1928, a fost numit preşedinte al Întâiului Congres al Naturaliştilor din România. A fost singurul biolog român care a elaborat o teorie originală cu privire la evoluţia lumii vii. De asemenea, a fost membru al Societăţii române de Geografie (1900), membru al Societăţii Speologice din Paris (1910), membru al Institutului naţional de Antropologie din Paris (1922), Doctor Honoris Causa al Universităţii din Lyon (1923), membru al Societăţii Române de Geologie (1930) şi preşedinte al acesteia (1934).
Biologul român s-a stins din viaţă pe 17 noiembrie 1947, la Cluj. Emil Racoviţa a rămas prin opera sa cel mai important biolog pe care l-a avut România.
 
Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.