Știați că..... Este Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer

În fiecare an, la data de 15 februarie este marcată Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, care a fost iniţiată în anul 2002 de Childhood Cancer International (numită anterior Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer - ICCCPO), scrie agerpres.ro.

Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer promovează o campanie de colaborare la nivel mondial pentru sensibilizarea în ceea ce priveşte situaţia copiilor bolnavi de cancer.

Childhood Cancer International (CCI) reprezintă o reţea globală alcătuită din 183 de reţele la nivel local şi naţional alcătuite din organizaţii din 93 de ţări de pe cinci continente, conform site-ului www.internationalchildhoodcancerday.org. 

Marcarea Zilei internaţionale a copilului bolnav de cancer are la bază convingerea fermă a CCI că fiecare copil cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală şi psihosocială posibilă, indiferent de ţara de origine, rasă, stare financiară sau clasă socială. De asemenea, porneşte de la premisa că multe decese înregistrate la copiii cu cancer ar putea fi evitate dacă se pune un diagnostic exact şi în timp util, dacă există acces la un tratament şi o îngrijire adecvate şi accesibile, la medicamente esenţiale de bună calitate. 

Marcarea anuală a acestei zile a antrenat alăturarea unor reţele globale şi a unor importante instituţii, între care SIOP (International Society of Pediatric Oncology), SIOP Europe (European Society of Pediatric Oncologists), UICC (Union for International Cancer Control), IARC (International Agency for Research on Cancer), ICPCN (International Childrens Palliative Care Network ) şi CLAN (Caring and Living Among Neighbours).

Şi în România există numeroase asociaţii şi organizaţii care organizează acţiuni pentru marcarea acestei zile. Una dintre cele mai cunoscute este Asociaţia Little People (www.facebook.com/LittlePeopleRomania), a cărei misiune este îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer, prin oferirea unor intervenţii psihologice specializate, pe toată perioada spitalizării şi după finalizarea tratamentului, contribuind astfel semnificativ la creşterea ratei de supravieţuire. 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.