Știați că….Este Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator

 
În fiecare an la 24 aprilie este marcată Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator, iar săptămâna ce include această zi este cunoscută ca ''Săptămâna mondială pentru animalele de laborator'', scrie agerpres.ro.
 
Se face cunoscută cu acest prilej suferinţa milioanelor de animale din întreaga lume care sunt chinuite şi îşi pierd viaţa în cursul experimentelor de laborator.

Ziua mondială pentru protecţia animalelor de laborator a fost stabilită în 1979 de către Societatea Naţională Anti-Vivisecţie din Marea Britanie (National Anti-Vivisection Society - NAVS), 24 aprilie reprezentând data naşterii fostului preşedinte al NAVS Lord Dowding, înfocat apărător al drepturilor animalelor şi militant împotriva vivisecţiei.

Înfiinţată în 1929, Societatea Naţională Anti-Vivisecţie militează împotriva vivisecţiei (disecţie făcută pe un animal viu în vederea studierii unui fenomen fiziologic) şi promovează alte soluţii în vederea înlocuirii experimentelor pline de cruzime şi costisitoare cu metode de cercetare moderne şi inovatoare.

Animalele de laborator sunt ţinute adesea în condiţii improprii iar experimentele se fac în lipsa anestezierii. Ele suferă arsuri, orbesc, sunt otrăvite, mutilate, înfometate pentru ca produse pe care oamenii le folosesc zilnic să poată fi etichetate ca prezentând "condiţii de siguranţă".
 
Astfel de produse testate pe animale sunt unii aditivi pe care îi folosim în mâncare, unele cosmetice şi articole de toaletă folosite pentru îngrijirea corpului, produse de spălat şi curăţat folosite în casă, diverse alte produse folosite pentru maşină, grădină, precum şi medicamente de uz uman.

Folosirea animalelor în scop experimental în laboratoare s-a extins în secolul XX, în domeniile farmacologiei, fiziologiei, psihologiei, al testării produselor cosmetice, al testării unor produse medicamentoase. Majoritatea testelor de toxicitate pe animale sunt efectuate folosind şoareci, şobolani şi iepuri.
 
Spre exemplu, în testele Draize efectuate pe iepuri se măsoară gradul de iritare la nivelul ochilor cauzat de diferite produse cosmetice, iar în testele LD50 se stabileşte doza letală pentru 50% dintre animalele din grupul de test. De asemenea, maimuţele sunt folosite într-o serie de experimente, fie psihologice, fie militare, în cursul acestora din urmă animalele fiind supuse iradierii. Animalele sunt folosite adesea şi în centrele universitare, mai ales la facultăţile de medicină veterinară.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuință mistuită de flăcări în județul Prahova. Mai multe animale, salvate din incendiu (GALERIE FOTO)

13 Jan 2022 533

CFR În ce condiții pot fi transportate animalele în vagoanele de călători

12 Jan 2022 507

Constantin Lupu, agent ecolog al ARBDD, a moștenit un teren agricol și o casă (DOCUMENTE)

11 Jan 2022 773

CJC organizează dezbatere publică pe Regulamentul de adăpostire a animalelor de pe raza județului Constanța, ce fac obiect al unui ordin de plasare în adăpost

07 Jan 2022 811

Spania acordă prin lege custodie alternativă pentru animalele de companie în caz de divorţ

05 Jan 2022 452

Județul Suceava. Incendiu violent la o gospodărie din localitatea Stulpicani

26 Dec 2021 832

Patru persoane rănite într-un incendiu devastator la Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava (GALERIE FOTO)

24 Dec 2021 585

Un vaccin experimental împotriva HIV prezintă rezultate promițătoare. Ce spun experții

11 Dec 2021 1548

ISU Suceava Buletin informativ - 10.12.2021

10 Dec 2021 365

APIA anunță Se efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor

09 Dec 2021 452

UPDATE Doi ucrainieni, atacați de urs în zona Castelului Peleș. Care este starea acestora

04 Dec 2021 1086

Regulamentul de adăpostire a animalelor aflate în pericol de pe raza județului Constanța, lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

04 Dec 2021 977

Maratonul responsabilității. Sterilizare gratuită a animalelor în Constanța

29 Nov 2021 603

Trei români din Spania, găsiți morți în casă. Fata cea mare și-a descoperit familia fără suflare

28 Nov 2021 1158

Primăria plătește peste 1 milion de lei pentru servicii veterinare la baza de supraveghere a animalelor fără stăpân din Constanța

26 Nov 2021 519