Știați că….Este Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator

 
În fiecare an la 24 aprilie este marcată Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator, iar săptămâna ce include această zi este cunoscută ca ''Săptămâna mondială pentru animalele de laborator'', scrie agerpres.ro.
 
Se face cunoscută cu acest prilej suferinţa milioanelor de animale din întreaga lume care sunt chinuite şi îşi pierd viaţa în cursul experimentelor de laborator.

Ziua mondială pentru protecţia animalelor de laborator a fost stabilită în 1979 de către Societatea Naţională Anti-Vivisecţie din Marea Britanie (National Anti-Vivisection Society - NAVS), 24 aprilie reprezentând data naşterii fostului preşedinte al NAVS Lord Dowding, înfocat apărător al drepturilor animalelor şi militant împotriva vivisecţiei.

Înfiinţată în 1929, Societatea Naţională Anti-Vivisecţie militează împotriva vivisecţiei (disecţie făcută pe un animal viu în vederea studierii unui fenomen fiziologic) şi promovează alte soluţii în vederea înlocuirii experimentelor pline de cruzime şi costisitoare cu metode de cercetare moderne şi inovatoare.

Animalele de laborator sunt ţinute adesea în condiţii improprii iar experimentele se fac în lipsa anestezierii. Ele suferă arsuri, orbesc, sunt otrăvite, mutilate, înfometate pentru ca produse pe care oamenii le folosesc zilnic să poată fi etichetate ca prezentând "condiţii de siguranţă".
 
Astfel de produse testate pe animale sunt unii aditivi pe care îi folosim în mâncare, unele cosmetice şi articole de toaletă folosite pentru îngrijirea corpului, produse de spălat şi curăţat folosite în casă, diverse alte produse folosite pentru maşină, grădină, precum şi medicamente de uz uman.

Folosirea animalelor în scop experimental în laboratoare s-a extins în secolul XX, în domeniile farmacologiei, fiziologiei, psihologiei, al testării produselor cosmetice, al testării unor produse medicamentoase. Majoritatea testelor de toxicitate pe animale sunt efectuate folosind şoareci, şobolani şi iepuri.
 
Spre exemplu, în testele Draize efectuate pe iepuri se măsoară gradul de iritare la nivelul ochilor cauzat de diferite produse cosmetice, iar în testele LD50 se stabileşte doza letală pentru 50% dintre animalele din grupul de test. De asemenea, maimuţele sunt folosite într-o serie de experimente, fie psihologice, fie militare, în cursul acestora din urmă animalele fiind supuse iradierii. Animalele sunt folosite adesea şi în centrele universitare, mai ales la facultăţile de medicină veterinară.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un număr tot mai mare de locuitori ai Constanței se implică în campania „Adoptă un cățel" (Galerie FOTO)

16 Apr 2024 504

Oamenii de știință se pregătesc pentru eclipsa de soare. Ce speră aceștia să învețe?

07 Apr 2024 667

A solicitat acord de mediu pentru o fermă de animale în comuna Crucea Firma, care va ridica un spital de pediatrie cu heliport la Constanța, Mahmud Impex SRL, anunță noi investiții

31 Mar 2024 4403

UPDATE. Cumpărări directe Constanța Grup Pro Vet SRL se va ocupa de ridicarea animalelor fără stăpân în Eforie. Contract, în valoare de 50.000 de lei (DOCUMENTE)

31 Mar 2024 483

Primăria Constanța Campania „Adoptă un cățel, salvează o viață” continuă

25 Mar 2024 773

Șofer din Ucraina filmat lovind cu mașina un câine în Mamaia Nord. Ce spune IPJ Constanța (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1042

Imagini cu impact emoțional UPDATE. Câine rănit în urma impactului cu o mașină condusă de un ucrainean, în Constanța. Cei care au dus cățelul la veterinar cer despăgubiri (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1659

Primăria Constanța „Microciparea și sterilizarea reprezintă soluții optime pentru gestionarea problemei animalelor cu sau fără stăpân!”

22 Mar 2024 414

Știri Constanța O nouă poveste cu final fericit la Adăpostul public de animale abandonate din Constanța! (FOTO)

13 Mar 2024 596

Primăria Constanța Prima campanie din 2024, de sterilizare gratuită a animalelor, a început

11 Mar 2024 1938

Județul Tulcea Incendiu la o locuință din localitatea Nicolae Bălcescu. Iată ce spun pompierii (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 707

Firme Constanța Midia Internațional SA. A fost convocată Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor

26 Feb 2024 702

Întâlnire și discuții la ARBDD pe tema gestionării șacalului auriu în Delta Dunării

24 Feb 2024 555

Istoria Dobrogei - BibliografieAelianus(sec. II-III) - „Despre animale”, „Felurite istorioare”

23 Feb 2024 4841

Amenzi cuprinse între 500 și 1000 de lei Drepturile și obligațiile deținătorilor animalelor de companie din municipiul Constanța!

20 Feb 2024 626