Știați că...? Friedrich Nietzsche, unul dintre cei mai importanţi filosofi ai secolului al XIX-lea, a murit în urmă cu 121 de ani

  • Friedrich Wilhelm Nietzsche, unul dintre cei mai importanţi filosofi ai secolului al al XIX-lea, a murit la data de 25 august 1900.
El a exercitat o influență remarcabilă, adesea controversată, asupra gândirii filosofice a generațiilor ce i-au urmat.

Friedrich Nietzsche, influentul filozof german cunoscut pentru scrierile sale despre bine, rău, individualitate şi moralitate, care au influenţat gânditori, scriitori, dar şi cititori,  s-a stins din viaţă pe 25 august 1900, în Weimar.

Nietzsche s-a născute pe 15 octombrie 1844, la Rocken, într-o familie protestantă.

Încă din tinerețe, este confruntat cu problema credinței în Dumnezeu și înclină mai degrabă spre ateism, fapt ce se va reflecta mai târziu în gândirea sa filosofică, conform Wikipedia.

Tipologia omului apare în toată opera sa. Pentru Nietzsche, omul este un element central al demersului filosofic, fiind considerat o punte către ceva măreţ. Una dintre cele mai importante lucrări ale sale, „Thus Spoke Zarathustra” („O carte pentru toţi şi nimeni”), a fost scrisă în patru volume, între anii 1883 şi 1885. În cariera sa strălucită, dar relativ scurtă, a publicat numeroase lucrări, dintre acestea amintim „Dincolo de bine şi rău”, „Amurgul idolilor”, „Originea tragediei”, „Genealogia moralei”, „Ecce Homo”.

Ultimul deceniu al vieţii sale l-a petrecut într-o stare de incapacitate psihică. În ziua de 3 ianuarie 1889, în piața Carlo Alberto din Torino, asistând la biciurirea sălbatică și agonia unui cal în plină stradă, are prima criză de nebunie, în cursul căreia are manifestări delirante, considerându-se Dionysos sau Iisus.  Grav bolnav, a fost internat în diferite clinici. Istoricii au atribuit stării sale cauze diverse, precum o boală moştenită a creierului, o tumoare, exces de medicamente.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.