Știați că... la data de 10 august 1960 s-a născut actorul Antonio Banderas?

  • José Antonio Domínguez Banderas s-a născut la 10 august 1960, în Málaga, Spania. Este cunoscut mai mult ca Antonio Banderas, este un actor, regizor, producător, dansator și cântăreț spaniol.
A jucat în filme foarte cunoscute precum Asasini, Evita, Interviu cu un vampir, Philadelphia, Masca lui Zorro și seria Shrek.

Banderas s-a născut la Málaga, Andalucia, în sudul Spaniei, ca fiu al Anei Banderas, o profesoară, și José Domínguez, un polițist din Guardia Civil.
El mai are un frate, Francisco. Banderas a fost crescut în religia romano-catolică, dar în prezent nu mai este adeptul acestei religii.

El și-a luat numele mamei ca nume de scenă.

La început dorea să devină fotbalist profesionist, dar visul i-a fost spulberat când la vârsta de 14 ani și-a rupt piciorul. În tinerețe a călătorit la Madrid, pentru a-și începe cariera în industria de film din Spania.

Banderas a divorțat de prima sa soție, Ana Leza, și pe 14 mai 1996, s-a căsătorit cu actrița americană Melanie Griffith, ceremonia privată restrânsă având loc în Londra, scrie Wikipedia.

Ei s-au întâlnit cu un an mai devreme în timpul filmărilor la Two Much. Atât Griffith cât și Banderas erau căsătoriți cu alte persoane când s-au întâlnit prima dată. Au o fiică, Stella Banderas, care a apărut cu părinții ei în filmul Crazy in Alabama, din 1999, în care a jucat Griffith și pe care l-a regizat Banderas.

S-a mutat mai apoi în Statele Unite și apare din ce în ce mai des în pelicule americane; printre rolurile de început fiind rolul din filmul The Mambo Kings (1992), precum și rolul secundar din pelicula câștigătoare de premiu Oscar, Philadelphia (1993). A apărut mai apoi și în filme de primă importanță la Hollywood precum rolul principal al peliculei din 1995, regizată de Robert Rodriguez, Desperado. În 1996, a jucat alături de Madonna în Evita, o adaptare a muzical-ului de Andrew Lloyd Webber și Tim Rice, în care joacă rolul naratorului, Che, un rol jucat pe Broadway de Mandy Patinkin.

A primit și aprecierile criticilor pentru rolul din principal Zorro din Masca lui Zorro (1998), fiind primul actor spaniol care să îl încarneze pe Zorro în 80 de ani de la crearea personajului Zorro. Mai târziu își va reinterpreta același rol în Legenda lui Zorro (2005), deși nu a s-a bucurat de același succes ca originalul.

Banderas a colaborat frecvent cu regizorul peliculei Desperado, Rodriguez, care l-a recrutat și în trilogia Spy Kids și ultimul film din trilogia „Mariachi" (în care joacă alături de Johnny Depp), Once Upon A Time In Mexico. Singurul film regizat de Banderas este filmul care nu s-a bucurat de prea mult succes Crazy in Alabama (1999), în care joacă soția sa Melanie Griffith.

În 2003, Banderas s-a reîntors la genul muzical, apărând în rolul principal din spectacolul Nine de pe Broadway, care avea la bază filmul 8½, rol ce fusese interpretat de către Raul Julia. Cu această interpretare Banderas a câștigat premiile Outer Critics Circle și Drama Desk, și a fost nominalizat pentru Tony Award pentru cel mai bun actor într-un musical.


Interpretarea sa de pe Broadway este păstrată pe o înregistrare lansată de PS Classics.

Interpretarea vocală a personajului Motanul Încălțat din Shrek 2 și Shrek al treilea l-a făcut cunoscut în circuitul rolurilor pentru filme de familie. În 2006, a jucat în Take the Lead, un film despre liceeni în care interpretează rolul unui instructor de dans. Tot în acel an, pe 14 octombrie, a primit și premiul "Gabi" al L.A. Latino International Film Festival pentru întreaga carieră.

A fost gazda celui de-al 600 episod din Saturday Night Live (din sezonul 31). Invitatul din industria muzicii a fost Mary J. Blige. A interpretat și vocea unei albine generată pe calculator care poate fi văzută în Statele Unite în reclama pentru Nasonex, un medicament contra alergiilor, și în campania comercială de Crăciun a companiei Marks & Spencer, un comerciant din Marea Britanie.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Antrenorul emerit din Constanţa Octavian Tileagă, vecin în Spania cu celebrii actori Samuel L. Jackson şi Antonio Banderas (galerie foto)

24 Dec 2019 4450

Actorul Antonio Banderas împlinește astăzi 59 de ani

10 Aug 2019 1128

Pedro Almodóvar, care a lansat o întreagă generaţie de actori celebri, îşi sărbătoreşte ziua de naştere

25 Sep 2016 2553

Ştiaţi că...? Un actor apreciat în întreaga lume, care şi-a dorit o carieră în fotbal... (video)

10 Aug 2016 2725

Ştiaţi că...? Pe 10 august, actorul spaniol Antonio Banderas îşi sărbătoreşte ziua de naştere

10 Aug 2015 3249

Ştiaţi că...? Astăzi, Antonio Banderas...

10 Aug 2014 2449