Știați că... la data de 20 august 1864 s-a născut politicianul Ion I. C. Brătianu

  • Ion I.C. Brătianu (cunoscut și ca Ionel Brătianu) s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, azi Ștefănești, județul Argeș.
  • El a fost un om politic român, care a jucat un rol de primă importanță în Marea Unire din 1918 și în viața politică din România modernă.
A deținut funcția de președinte al Partidului Național Liberal. De formație inginer, Ionel Brătianu nu a profesat, ci s-a dedicat vieții politice, fiind cel mai potrivit acestei cariere dintre cei trei băieți ai liderului liberal Ion C. Brătianu.

Ion I.C. Brătianu a fost de cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri —mai mult decât oricine altcineva —, de trei ori ministru de interne, de două ori ministrul al apărării naționale și de două ori ministru al afacerilor externe, scrie Wikipedia.

A fost președinte al Consiliului de Miniștri în momentul intrării României în Primul Război Mondial, conducând țara în momentele dificile ale retragerii în Moldova. În 1922, după ce avuseseră loc realizarea și recunoașterea Marii Uniri, a preluat guvernarea, asumându-și reforma agricolă și votarea noii constituții din 1923.

Brătianu a fost adesea acuzat că ar fi avut o influență disproporționată asupra monarhului, impunând acestuia opțiunile sale politice.

În criza dinastică determinată de renunțarea principelui moștenitor din decembrie 1925, Ionel Brătianu a fost preopinentul eliminării principelui moștenitor Carol de la succesiunea tronului.

Când regele Ferdinand I a murit în 1927, guvernul condus de Ionel Brătianu a rămas în fruntea țării, sub domnia regelui minor Mihai. În același an Ionel Brătianu a murit subit, ceea ce a fost începutul unei perioade de declin pentru Partidul Național Liberal.

Începând cu data de 1 septembrie 2014, Banca Națională a României a pus în circulație „un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) și o monedă din argint, dedicate aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Ion I. C. Brătianu.”

A fost conducătorul delegației române la Conferința de Pace de la Versailles.

În această calitate i-a revenit obligația de a răspunde reproșului semnării de către România a unei păci separate cu Puterile Centrale în 1918 (Pacea de la Buftea).

Abilității sale diplomatice i se datorează lămurirea acestui punct, precum și convingerea aliaților cu privire la justețea revendicărilor teritoriale ale Regatului Român.


Au fost emise 150 de seturi complete, precum și 250 de exemplare de argint. Toate monedele emisiunii sunt de calitate proof și au cantul zimțat.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Memorabilul 27 mai. La Cernavodă și Constanța

28 May 2021 4039

#DobrogeaAcademică Vernisaj la Biblioteca Academiei Române - „Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naștere“

22 Oct 2020 1971

Tinerii ingineri din echipa lui Anghel Saligny, constructori ai podului de la Cernavoda

23 May 2018 10569

Imagini de la eveniment Simpozion aniversar la Liceul „I.C. Brătianu“ din Nicolae Bălcescu - „Alexandru Ioan Cuza - simbol al Unirii românilor“

27 Jan 2018 3909

UPDATE “Brătienii - reconstituiri şi călătorii culturale” la Biblioteca Judeţeană din Constanţa

03 Jun 2014 2612

Proiect cultural la Constanța „Brătienii - reconstituiri şi călătorii culturale”

31 May 2014 2695