Ştiaţi că...? Nicolae Kalinderu, medic inovator şi membru corespondent al Academiei Române...

Considerat unul dintre cei mai importanţi internişti şi primul clinician cercetător din ţară, Nicolae Kalinderu s-a născut pe 6 decembrie 1835, la Bucureşti. A fost medic şi, din 1890, membru corespondent al Academiei Române.
 
Nicolae Kalinderu a studiat la Facultatea de Medicină din Paris, iar în 1863, după ce a participat la un concurs, a fost primit ca intern al spitalelor din Paris. Conform Wikipedia, după ce şi-a susţinut teza de doctorat, s-a întors în ţară. Până în anul 1874, a lucrat ca medic primar de boli interne la Spitalul Colentina, apoi la Spitalul Brâncovenesc. Sub conducerea sa, clinica medicală din cadrul Spitalului Brâncovenesc devine cea mai modernă din ţară.
 Împreună cu Victor Babeş, care îl considera „primul internist român ale cărui lucruri au fost cunoscute peste hotarele ţării”, a iniţiat studii ce au influenţat domeniile histologiei, microbiologiei, diagnosticului şi epidemiologiei leprei. Printre cele mai importante opere ale sale se numără „Memoriu asupra leprei în România”, „Despre cosmetice”, „Tuberculoza în raport cu unele profesiuni”.
 
Nicolae Kalinderu s-a stins din viaţă pe 16 aprilie 1902, în judeţul Argeş.
 
Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.