Știați că O cunoscută cântăreață de muzică populară și lăutărească din România ar fi împlinit astăzi 83 de ani

 
  • Gabi Luncă a murit din cauza COVID-19 pe 2 aprilie 2021
  • S-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, județul Prahova

Gabi Luncă (nume real: Elena Gabriela Onoriu, s-a născut pe 16 octombrie 1938, Vărbilău, Prahova, România – a decedat pe 2 aprilie 2021, București, România) a fost o cântăreață de muzică populară și lăutărească din România. Conform Wikipedia, din 1992 a cântat doar muzică religioasă. A fost cetățean de onoare al comunelor Șiria (județul Arad) și Vărbilău (județul Prahova). A murit din cauza COVID-19 pe 2 aprilie 2021.
 
S-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, județul Prahova, într-o familie cu șase copii. Începe să cânte în anul 1951, alături de tatăl său iar după 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. În 1955 începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiești, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu.
 
Devine cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploiești. Încă de atunci, artista și-a definit foarte clar genul muzical: muzica orășenească lăutărească.
 
Alături de Dona Dumitru Siminică, Romica Puceanu și Victor Gore, Gabi Luncă a aparținut generației „clasice” a muzicii lăutărești urbane (mahala). Aparținând celei de-a doua generații de interpreți ai muzicii de metisaj cultural între țigani și români (a treia după unii etnomuzicologi), ceea ce o făcea pe Gabi Luncă să strălucească au fost „vibratourile dulci”.
 
În ultimii aproape 30 de ani a fost misionar și a cântat chiar pentru deținuți, la orfelinate, căminele de bătrâni, pentru ajutorarea acestora fiind mereu în căutare de sponsori.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce nenorocire! Muzica lăutărească este, din nou, în doliu. A murit Gabi Luncă (video)

03 Apr 2021 3845

Condamnare pentru nepotul lui Gabi Luncă. Ce decizie a luat instanţa în cazul fostului pilotul de curse Daniel Onoriu

02 Dec 2017 2504