Ştiaţi că...? Scriitorul român Dimitrie Bolintineanu...

În anul 1858, scriitorul român Dimitrie Bolintineanu începe publicarea ziarului umanist „Dâmboviţa”, care apare, cu întreruperi, până în 1870. De asemenea, în 1858, îi apare mai multe volume, printre acestea numărându-se „Legende sau basme naţionale în versuri”, „Călătorii pe Dunăre şi în Bulgaria”. În 1859, prin gazeta sa „Dâmboviţa”, sprijină alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, precum şi înfăptuirea reformelor preconizate de el.

Născut în luna februarie a anului 1825, în localitatea Bolintin Vale, în judeţul Ilfov, la vârsta de şase ani, Dimitrie Bolintineanu şi-a pierdut ambii părinţi, fiind crescut de rudele sale. La doar 17 ani, a publicat prima sa poezie, „O fată tânără pe patul morţii“, iar la 20 de ani, pleacă la Paris pentru a-şi continua studiile. După doi ani, publică primul său volum de poezii, intitulat „Colecţie din poeziile domnului D. Bolintineanu“.
 
În anul 1872, în Spitalul „Sfântul Pantelimon“ din Bucureşti, s-a stins din viaţă Dimitrie Bolintineanu. În ciuda meritelor sale politice şi culturale deosebite, Bolintineanu şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în sărăcie, dar şi într-o singurătate apăsătoare.
 
Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.