Ştiaţi că...? Se împlinesc 125 de ani de la moartea lui Ion CreangăÎntr-o iarnă friguroasă, la sfârşitul lui decembrie, s-a stins din viaţă Ion Creangă, în acelaşi an cu Mihai Eminescu, de care îl lega una dintre cele mai frumoase prietenii din istoria literaturii române.

Ion Creangă a murit în urma unui atac de epilepsie, în noaptea de ajun a anului 1889, lăsând în urmă poveşti memorabile. Înmormântarea marelui scriitor a avut loc la cimitirul Eternitatea din Iaşi.

Un artist al condeiului, Ion Creangă s-a născut la Humuleşti, într-o familie numeroasă. Copilăria sa este cunoscută publicului prin prisma operei autobiografice „Amintiri din copilărie”. Deoarece mama lui dorea să îmbrăţişeze meseria de preot, a fost înscris la Şcoala catihetică din Fălticeni. În perioada 1855-1859, a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Socola, pentru a se înscrie apoi la Facultatea de Teologie din Iaşi.

Îndemnat de Mihai Eminescu, în perioada 1875-1883, Ion Creangă a scris cele mai importante opere ale sale. A debutat în publicaţia „Convorbiri literare” cu povestea „Soacra cu trei nurori”. Dintre creaţiile sale nemuritoare amintim „Capra cu trei iezi”, „Dănilă Prepeleac”, „Fata babei şi fata moşneagului”, „Povestea lui Harap-Alb”, „Punguţa cu doi bani”, „Păcală”, „Prostia omenească”, „Ursul păcălit de vulpe”.

Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.