Știați că...? Se împlinesc 236 de ani de la moartea filosofului Voltaire

Astăzi se împlinesc 236 de ani de la moartea unei mari personalităţi a culturii franceze, filosoful Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet.

Voltaire s-a născut la Paris, într-o familie burgheză. Nu urmează sfatul tatălui său de a deveni magistrat, ci răspunde propriilor instincte literare.
Voltaire, spirit liber şi lipsit de modestie, este închis la vârsta de 23 de ani, la Bastilia, din cauza ideilor extrem de critice şi satirice reflectate în poeziile sale. Filosoful a renunţat la creştinism, doar pentru a-L iubi mai mult pe Dumnezeu.
În 1734, este nevoit să părăsească oraşul natal din cauza criticilor la adresa regimului francez, publicate într-o operă filosofică. Pe parcursul vieţii, a scris versuri, pamflete, romane, nuvele şi cărţi documentare din domeniul istoriei şi al filozofiei. Printre operele importante se numără „Dicţionarul filosofic“, „Fecioara din Orleans“, „Zaira şi Mahomet“, „Eseul despre moravurile şi spiritul naţiunilor“.
În scrierile sale, Voltaire dezbate probleme de filozofie şi moralitate. Ideile lui sunt progresiste - condamna războiul, feudalismul şi demasca intrigile politice. „Părerea ta este exact contrariul părerii mele, dar mă voi lupta toată viaţa ca tu să ai dreptul să ţi-o spui“ - o astfel de gândire a influenţat conştiinţa multor intelectuali.
Voltaire s-a stins din viaţă în oraşul natal, la 84 de ani, lăsând următoarea notă: „Mor cu credinţa în Dumnezeu şi cu iubire pentru prietenii mei. Nu-mi urăsc duşmanii, dar urăsc superstiţia.”

Sursa foto: Wikipedia



Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Voltaire, simbolul iluminismului francez. 326 de ani de la nașterea sa

21 Nov 2020 2259

Nicolae Iorga, acest „Voltaire al culturii românești“

18 Dec 2018 3558

Călători străini prin Dobrogea (LXXIV) - Contele d'Antraigues (Franța) (galerie foto)

30 Jan 2017 2672

Ştiaţi că...? Un scriitor și filozof al iluminismului francez a murit într-o zi de 30 mai

30 May 2016 2754

Ştiaţi că...? Voltaire, o personalitate importantă a Franţei...

21 Nov 2014 5418