Ştiaţi că...? Se împlinesc 24 de ani de la reunificarea Germaniei

În anul 1990, pe 3 octombrie, în mod oficial, a avut loc reunificarea Germaniei. Republica Federală Germania (RFG) a încorporat Republica Democrată Germană (RDG), cu preluarea completă a legislaţiei şi modului administrativ de organizare. Pe 3 octombrie, la ora 00.00, drapelul german a fost arborat în faţa clădirii Reichstag-ului din Berlin. Termenul de reunificare a fost folosit pentru ca evenimentul să se diferenţieze de unirea Germaniei din anul 1871.

După demisia din octombrie 1989 a lui Enrich Honecker, şeful partidului est-german, şi după căderea Zidului Berlinului în noiembrie 1989, a început procesul de reunificare. Negocierile dintre cele două state au fost dificile. Cancelarul german Helmut Kohl a fost cel care a reuşit să convingă liderii sovietici să accepte ideea reunificării. Procesul, ce a culminat cu această unire şi s-a desfăşurat fără vărsare de sânge, este denumit die Wende (întorsătură, schimbarea direcţiei din RDG). Autorităţile din RFG şi RDG au semnat o convenţie pregătitoare a evenimentului, care a survenit primelor alegeri libere, ce au avut loc pe 18 martie 1990.

Reunificarea a avut loc la mai puţin de un an de la căderea Zidului Berlinului, care, timp de 28 de ani, a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, ce a separat familii, un oraş, dar şi o ţară întreagă. Ideea ridicării zidului a aparţinut liderului comunist est-german Walter Ulbricht şi a fost realizată cu ajutorul muncitorilor şi soldaţilor est-germani, impactul fiind devastator pentru familiile germane. Zidul a avut o lungime de 155 de kilometri şi o înălţime de patru metri. Pentru a asigura o mai bună siguranţă, a fost construit un coridor suplimentar, cunoscut sub numele de Fâşia Morţii, care avea 100 de metri lăţime şi era permanent supravegheat, făcând aproape imposibilă trecerea neautorizată în RFG. În noiembrie 1989, Zidul Berlinului a căzut, fiind, ulterior, dărâmat cu buldozere. În prezent, acolo se află un muzeu.

Sursa foto: www.london.diplo.de

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă „Ziua Unității Germane marchează reunificarea deplină a acestei țări la un an după căderea Zidului Berlinului”

02 Oct 2023 846

Premierul României, Marcel Ciolacu Bariera Schengen a ajuns să reprezinte „ultima rămăşiţă a divizării Europei"

02 Oct 2023 947

Este Ziua Unităţii Germane. Când a fost celebrată prima dată această zi

03 Oct 2021 2066

Astăzi este Ziua Naţională a Germaniei

03 Oct 2016 6812

German Reunification Day 2015. Ziua Unităţii Germane. Ce face Google în cinstea evenimentului

03 Oct 2015 1761

Goole omagiază Ziua Unităţii Germane. A creat un doodle special

03 Oct 2014 2236