Știați că..... Se împlinesc 64 de ani de la moartea Hortensiei Papadat-Bengescu

Hortensia Papadat-Bengescu s-a născut la  8 decembrie 1876, IveștiRomânia și a decedat la data de  5 martie 1955BucureștiRepublica Populară Română, potrivit wikipedia.org.
A fost o prozatoare, romancieră și nuvelistă importantă din perioada interbelică.
A fost fiica generalului Dimitrie Bengescu și a profesoarei Zoe. Studiază la Institutul de domnișoare „Bolintineanu” din București. La 20 de ani se mărită cu magistratul Nicolae Papadat. Cariera literară e amânată din pricina transferurilor soțului dintr-un oraș în altul (trecând pe rând prin Turnu MăgureleBuzăuFocșaniConstanța) și de grija arătată numeroșilor ei copii: Nen, Zoe, Marcela, Elena.
Debutează în presa culturală cu articole în limba franceză (1912). Scrie și poezii în această limbă.
Romanele Hortensiei Papadat-Bengescu sunt, prin acuitatea observației și prin complexitatea tehnicilor de analiză, printre primele realizări de prestigiu ale prozei psihologice românești.
Investigația psihologică se adâncește în romanele Fecioarele despletite, Concert din muzică de BachDrumul ascuns, Rădăcini și se întregește cu o incisivă prezentare a mediului social. Criticul Sburătorului, Eugen Lovinescu, vedea în opera Hortensiei Papadat-Bengescu o ilustrare a evoluției necesare de la subiectiv la obiectiv în cadrul prozei românești, dublată de cea de la rural la urban, notând totodată „lirismul vehement al acestei harpe zguduite de vânturile pasiunilor neostoite”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.