Ştiaţi că...? Se împlinesc 71 de ani de la naşterea „Regelui Muzicii Reggae” (video)

Regele Muzicii Reggae”, Bob Marley, s-a născut la 6 februarie 1945, într-o mică localitate în nordul insulei Jamaica.
 
Nesta Robert Marley, pe numele lui adevărat, a fost cântăreţ, compozitor, chitarist şi activist. La vârsta de 14 ani, a părăsit şcoala şi s-a angajat ca ajutor în atelierul unui sudor. După un început dificil, în 1975, lansează melodia „No woman, no cry”, care ajunge hit. Un an mai târziu, părăseşte Jamaica şi se mută în Anglia.
 
Albumele şi single-urile sale s-au vândut în peste 75 milioane de copii pe plan mondial. Dintre cele mai cunoscute melodii ale sale amintim Three Little Birds", Could You Be Loved" şi One Love". Bob Marley a hotărât să dea un concert gratuit în Parcul Eroilor Națiunii din Kingston, pe 5 decembrie 1976, cu intenția de a promova pacea. Cu două zile înainte, Bob, soția sa RitaLewis Griffith și managerul Don Taylor au fost răniți într-un atentat cu armă. Din fericire, recuperarea a fost completă. Apoi, la doar două zile după atentat, Bob Marley și-a improvizat o platformă pe care a cântat. Când a fost întrebat pentru ce, el a răspuns: „Oamenii care trăiesc și încearcă să facă această lume mai rea nu-și permit nicio zi liberă, cum aș putea eu să-mi iau una când încerc să fac puțină lumină în obscuritate?”.
 
În anul 1977, Bob Marley descoperă că are o rană pe piciorul drept. Crede că este de la fotbal, însă medicii au descoperit că suferea de o formă de cancer de piele. A dorit să îşi petreacă ultimele zile din viaţă în Jamaica, dar boala l-a împiedicat să ajungă în ţara natală. În mai 1981, s-a stins din viaţă, după o luptă cu cancerul. Avea doar 36 de ani.
 
Albumul „Legend”, compilația de cântece a lui Bob Marley lansată post-mortem, este cel mai bine vândut album reggae al tuturor timpurilor, cu mai mult de 25 de milioane de exemplare vândute.
 
Sursa foto: urbanislandz.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Concerte susținute de-a lungul timpului la Constanța Ziua internațională a muzicii reggae. Cine sunt cei mai cunoscuți interpreți (video)

01 Jul 2020 2139

Melodia Zilei Matteo – Gândesc cu voce tare

13 Jul 2015 2580

Ştiaţi că...? Se împlinesc 34 de ani de la moartea lui Bob Marley (video)

11 May 2015 2454

Știați că.... Regele muzicii reggae... (video)

06 Feb 2015 3496

Ştiaţi că...? Într-o zi de 29 decembrie, a fost emis un timbru comemorativ cu Bob Marley

29 Dec 2014 1830

Fotomodelul Naomi Campbell împlineşte 44 de ani

22 May 2014 1750