Ştiaţi că...? Turnul din Pisa, un simbol al Italiei... (galerie foto)



Celebru pentru arhitectura deosebită şi înclinaţia sa, Turnul din Pisa, simbol emblematic al oraşului toscan Pisa, în urmă cu 13 ani, a fost redeschis publicului, după ce timp de 11 ani, o echipă de experţi a lucrat la reamenajarea sa. Vizitatorilor le-a fost permis să urce în turn în grupuri mici.

Înalt de 55,86 de metri, cu o grosime a zidului la bază de 4,09 metri şi o greutate estimată la 14.500 de tone, potrivit Wikipedia, Turnul din Pisa reprezintă un miracol pentru ingineria medievală, fiind cunoscut şi sub numele „Torre pendente di Pisa”.

Despre înclinaţia Turnului din Pisa circulă numeroase legende. Potrivit celei mai faimoase dintre ele, un arhitect bătrân şi cocoşat a blestemat ca turnul, la care lucrase şi el, să ia forma sa, înclinată, deoarece nu a fost plătit pentru lucrarea făcută.

Construirea turnului datează din august 1173 şi a continuat, cu două mari întreruperi, pe parcursul a două sute de ani. Prima piatră de temelie a fost pusă de arhitectul italian Buonanno Pisano şi de arhitectul german Wilhelm din Innsbruck. Conform proiectului iniţial, turnul urma să fie o clopotniţă cu opt etaje şi era proiectat să stea vertical. Din cauza calităţii necorespunzătoare a solului, care era lutos şi mlăştinos, fundatia a început să se scufunde după începerea construcţiei, ducând la înclinarea turnului spre sud.

De-a lungul anilor, s-a încercat micşorarea înclinaţiei, care a crescut treptat. Însă mai multe încercări nereuşite de a restaura construcţia au dus la o mărire a înclinaţiei.
În interiorul turnului este o scară care duce la camera clopotelor. În anii ‘50, din motive de siguranţă, clopotele medievale au fost încuiate şi nu au mai fost utilizate.
Turnul este monitorizat zilnic şi, potrivit datelor, nu şi-a mai schimbat poziţia între 2003 şi 2009.

Sursa foto: www.theguardian.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.