Ştiaţi că...? Un scriitor și filozof al iluminismului francez a murit într-o zi de 30 mai


 
François-Marie Arouet, sau mai bine cunoscut după pseudonimul său, Voltaire, s-a stins din viaţă la data de 30 mai 1778. În ultimele zile din viață, oficialii Bisericii Catolice i-au făcut vizite în mod repetat lui Voltaire, care a fost critic adesea la adresa religiei organizate, în speranța de a-l convinge să își retragă afirmațiile și pentru a se spovedi înainte de a-și da ultima suflare. Marele scriitor a fost neînduplecat, și, se pare, că le-a spus preoților să îl lase să moră în pace, notează historia.ro. Refuzul său a însemnat că a respins înmormântarea creștină, dar prietenii și familia au reușit să organizeze o înhumare secretă înainte ca ordinul să devină oficial.
 
Voltaire s-a născut la Paris, într-o familie burgheză. Nu urmează sfatul tatălui său de a deveni magistrat, ci răspunde propriilor instincte literare. Spirit liber şi lipsit de modestie, Voltaire este închis la vârsta de 23 de ani, la Bastilia, din cauza ideilor extrem de critice şi satirice reflectate în poeziile sale. Filosoful a renunţat la creştinism, doar pentru a-L iubi mai mult pe Dumnezeu. În anul 1734, este nevoit să părăsească oraşul natal din cauza criticilor la adresa regimului francez, publicate într-o operă filosofică.
 
Pe parcursul vieţii, a scris versuri, pamflete, romane, nuvele şi cărţi documentare din domeniul istoriei şi al filozofiei. Printre operele importante se numără „Dicţionarul filosofic“, „Fecioara din Orleans“, „Zaira şi Mahomet“, „Eseul despre moravurile şi spiritul naţiunilor“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Voltaire, simbolul iluminismului francez. 326 de ani de la nașterea sa

21 Nov 2020 2273

Nicolae Iorga, acest „Voltaire al culturii românești“

18 Dec 2018 3563

Călători străini prin Dobrogea (LXXIV) - Contele d'Antraigues (Franța) (galerie foto)

30 Jan 2017 2672

Ştiaţi că...? Voltaire, o personalitate importantă a Franţei...

21 Nov 2014 5418

Știați că...? Se împlinesc 236 de ani de la moartea filosofului Voltaire

30 May 2014 2328