Ştiaţi că...? Voltaire, o personalitate importantă a Franţei...

Pe 21 noiembrie 1694, la Paris, într-o familie burgheză, s-a născut Voltaire - o figură importantă a iluminismului francez, poet, dramaturg, romancier, nuvelist, istoric şi filozof.

Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet, a studiat la Colegiul Iezuit „Louis-le-Grand“, apoi s-a înscris la Facultatea de Drept. Însă nu urmează sfatul tatălui său de a deveni magistrat, ci răspunde propriilor instincte literare. După ce s-a remarcat datorită versurilor satirice, la vârsta de 23 de ani, a fost închis, la Bastilia. În anul pe care l-a petrecut la închisoare, Voltaire a scris poemul „Henriade“. După ce a fost eliberat, a asistat la premiera operei sale „Oedip“, care a înregistrat un succes răsunător.
În 1734, este nevoit să părăsească oraşul natal din cauza criticilor la adresa regimului francez, publicate într-o operă filosofică. Reîntors în ţară, scrie prima operă filosofică importantă, „Lettres philosophiques sur les Anglais“, în care a criticat regimul politic francez. Stârneşte furia autorităţilor şi este forţat de împrejurări să părăsească din nou Parisul.
Pe parcursul vieţii, a scris versuri, pamflete, romane, nuvele şi cărţi documentare din domeniul istoriei şi al filozofiei. Dintre cele mai importante opere, amintim „Dicţionarul filosofic“, „Fecioara din Orleans“ (epopee comico-satirică), „Zaira şi Mahomet“ „Candide“, „Eseul despre moravurile şi spiritul naţiunilor“. În scrierile sale, Voltaire a dezbătut probleme de filozofie şi moralitate, iar ideile lui erau progresiste - condamna războiul, feudalismul şi demasca intrigile politice.
La vârsta de 83 de ani, revine la Paris şi asistă la premiera operei sale, „Irene“. Un an mai târziu, se stinge din viaţă, în oraşul natal, lăsând următoarea notă: „Mor cu credinţa în Dumnezeu şi cu iubire pentru prietenii mei. Nu-mi urăsc duşmanii, dar urăsc superstiţia.“

Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.