Ştiaţi că...? Ziua mondială a meteorologiei este sărbătorită astăzi



Ziua mondială a meteorologiei se marchează pe 23 martie, din anul 1961, și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). În anul 1951, aceasta a devenit agenție specializată a ONU pentru meteorologie, hidrologie operațională și științe conexe geofizice.  
 
Administrația Națională de Meteorologie sărbătoreşte Ziua Mondială a Meteorologiei. Cu acest prilej, Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a declarat: „Schimbările climatice afectează mediul nostru natural și antropic. Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, la fel și temperatura din atmosfera inferioară și cea a oceanelor. În prezent, Terra este deja cu 1 grad Celsius mai caldă decât la începutul secolului XX. Comunitatea internațională a recunoscut în mod unanim necesitatea întreprinderii de acțiuni îndrăznețe. Anul trecut, guvernele au adoptat Acordul de la Paris pentru a menține creșterea temperaturii medii globale în limita a mai puțin de două grade Celsius față de nivelul din perioada pre-industrială și pentru a continua eforturile de limitare a creșterii temperaturii cu cel mult 1,5 grade Celsius. Acesta este un angajament ambițios, iar planurile naționale adoptate până în prezent ar putea să nu fie suficiente pentru evitarea unei creșteri de 3 grade Celsius. Totuși, dispunem de cunoștințele și de uneltele necesare pentru a face față viitorului. Organizația Meteorologică Mondială și Serviciile Meteorologice și Hidrologice Naționale joacă un rol esențial în construirea unor societăți adaptabile la climă. Din cauza emisiilor din trecut și din prezent, trebuie să ne pregătim pentru un viitor în care vor fi mai multe zile caniculare, mai multe nopți calde și mai multe valuri de căldură. (...) Schimbările climatice amplifică și riscul producerii de precipitații abundente și de inundații. Putem proteja viețile oamenilor și proprietățile acestora în fața unor astfel de hazarde prin realizarea de prognoze bazate pe impact. Acest tip de abordare a riscului de producere a dezastrelor este cea mai eficienta modalitate de a furniza managerilor situațiilor de risc informații pe baza cărora aceștia să poată să acționeze”, a spus Petteri Taalas.
 
Agenda Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru anii următori va include obiective pentru a încetini ritmul alarmant al schimbărilor climatice și degradării mediului, care reprezintă amenințări fără precedent pentru omenire.
 
Foto: Europais
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

23 martie 2021 – Ziua mondială a Meteorologiei. Care este tema de anul acesta și ce legătură are CMR Dobrogea

23 Mar 2021 2393

Astăzi este Ziua mondială a meteorologiei

23 Mar 2018 2087

Ziua mondială a meteorologiei, marcată astăzi, sub sloganul „Înțelegând norii”

23 Mar 2017 2555

Astăzi este Ziua mondială a meteorologiei

23 Mar 2015 1910