Ştiaţi că...? Victor Brauner, un lider al suprarealismului la nivel internaţional...

Pictorul şi poetul suprarealist evreu Victor Brauner, originar din România, s-a stins din viaţă pe 12 martie 1966, la Paris.

Eugen Ionesco scria după moartea sa: „Era inteligenţa însăşi, umorul însuşi, blândeţea însăşi; şi avea aceeaşi dificultate de a trăi ca mine.”
 
Victor Brauner nu a apucat să se bucure de recunoaştere deplină în timpul vieţii. După 1966, lucrările sale au fost incluse în expunerea permanentă din toate marile muzee de artă modernă.
 
Victor Brauner s-a născut pe 15 iunie 1903, la Piatra Neamţ. După o scurtă perioadă petrecută la Hamburg, unde familia fugise din cauza pornirilor antisemite din timpul răscoalei ţărăneşti, în 1912 ajunge la Viena, iar doi ani mai târziu, Victor Brauner se stabileşte la Bucureşti.
 
Manifestă interes pentru pictură, iar în 1919, se înscrie la Școala de Arte Frumoase din Bucureşti, de unde a fost exmatriculat, în 1921, din cauza participării la o grevă studenţească, care milita pentru alierea artei româneşti la demersurile modernismului european. Însă nu renunţă la studii, pe care le continuă la Academia Liberă a lui Horia Igiroşanu.
 
Anul 1924 marchează debutul expoziţional al artistului. Între 1925 şi 1927, Victor Brauner lucrează la Paris, unde îi întâlneşte pe Constantin Brâncuşi, Robert Delaunay şi Chagall. Între 1936 şi 1938, Brauner locuieşte la Bucureşti, în condiţii modeste.
 
Sursa foto: Wikipedia.org (Victor Brauner, autoportret)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.