Ştiaţi că...? William Shakespeare, ale cărui piese se bucură şi astăzi de o mare popularitate...

"Lumea-ntreagă e o scenă
Şi toţi oamenii-s actori,
Răsar şi pier, cu rândul, fiecare:
Mai multe roluri joacă omu-n viaţă…"
(William Shakespeare, "Cum vă place”, traducere de Virgil Teodorescu)
 
Astăzi, se împlinesc 399 de ani de la moartea lui William Shakespeare, considerat cel mai mare scriitor din toate timpurile. Piesele lui de teatru, traduse în numeroase limbi, sunt, în prezent, jucate mai des decât ale oricărui alt dramaturg.
 
William Shakespeare s-a născut în orășelul Stratford-upon-Avon, într-o familie înstărită. Din acest motiv, este adesea numit "Lebăda de pe Avon” (“The Swan of Avon”) sau “Poetul din Avon” (“Bard of Avon”). Nu există documente cu privire la data exactă a nașterii sale, dar se știe că a fost botezat pe 26 aprilie 1564. Astfel, cea mai probabilă dată a nașterii este atribuită zilei de 23 aprilie 1564, Ziua Sfântului George (St. George's Day). Dintre fraţii săi, el a supraviețuit cel mai mult.
 
Reputația lui Shakespeare a ajuns la prestigiul de care se bucură astăzi în secolul XIX. Între anii 1585 și 1592, potrivit Wikipedia, a început o carieră de succes, în Londra, ca actor, scriitor și proprietarul unei părți a companiei de jocuri “Oamenii Lordului Chamberlain”.
 
Opera sa este alcătuită din 38 de piese de teatru, 154 de sonete, două poeme narative, precum și multe alte poezii. Dintre piesele de la începutul carierei, majoritatea comedii şi drame istorice, amintim: ''Visul unei nopți de vară'', ''Neguțătorul din Veneția'', ''Cum vă place'', ''Richard al II-lea''. După 1600, a scris în special tragedii: ''Hamlet'', ''Regele Lear'', ''Othello'' și ''Macbeth'', considerate unele dintre cele mai strălucite lucrări în limba engleză. În ultimii ani din viaţă, Shakespeare a scris o serie de tragicomedii, printre care se numără ''Cymbeline'', ''Poveste de iarnă'' și ''Furtuna''.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, la vârsta de 18 ani, scriitorul s-a căsătorit cu Anne Hathaway, cu care a avut trei copii: Susanna și gemenii Hamnet și Judith. De-a lungul anilor, au existat speculații despre aspecte precum fizicul său, sexualitatea și credințele religioase, dar şi cu privire la paternitatea operei sale dramatice.
 
Piesele lui de teatru sunt permanent studiate, jucate și reinterpretate în diverse contexte culturale și politice în întreaga lume.
 
Sursa foto: express.co.uk

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.