Boala „lapte şi fursecuri” - o afecţiune recent descoperită de care suferă milioane de copii

O combinaţie de simptome aparent inexplicabile a dus la descoperirea unui comportament alimentar dăunător ce determină instalarea unei afecţiuni specifice. Un medic ORL american, dr. Julie L. Wei, a numit-o boala „lapte şi fursecuri”.

Dr. Wei, care lucrează la Nemours Children’s Hospital din Florida, SUA, a tratat, timp de mulţi ani, copii care aveau, în ansamblu, o stare de sănătate bună, dar care sufereau cronic de oboseală, constipaţie, aveau gâtul iritat şi nasul înfundat ori le curgea nasul.

Constatând că starea acestor copii nu se îmbunătăţea în urma tratamentelor medicamentoase prescrise, dr. Wei a început să pună întrebări legate de stilul de viaţă al acestor copii, sperând să descopere cauza ascunsă a acestor probleme.

Astfel, a constatat că mulţi dintre copii mâncau, de-a lungul zilei, cantităţi mari de lactate şi dulciuri, iar seara luau o gustare - adesea lapte şi biscuiţi sau fursecuri - chiar înainte de a merge la culcare. Dar acest obicei avea consecinţe nocive: mâncarea înghiţită chiar înainte de culcare se întorcea din stomac în esofag şi faringe - reflux gastro-esofagian - determinând iritarea gâtului (din cauza acidului prezent în conţinutul gastric), simptome asemănătoare cu cele din guturai şi alergii şi probleme de somn.

Dr. Wei a recomandat eliminarea lactatelor şi a dulciurilor înainte de culcare, iar starea copiilor s-a îmbunătăţit semnificativ.

Dr. Wei a numit această problemă boala „lapte şi fursecuri”, referindu-se la cauzele care provocau această combinaţie de simptome. Ea estimează că, în SUA, 50-75% dintre copii au această problemă, din cauza obiceiului de a bea lapte şi a mânca biscuiţi sau fursecuri cu puţin timp înainte de culcare.

Iată recomandările dr. Wei adresate părinţilor, pentru combaterea acestei afecţiuni:
  •     dacă observaţi că problemele de somn (respiraţie dificilă, sforăit), oboseala, simptomele de „răceală” (nas înfundat sau care curge, usturimi în gât) nu trec în urma tratamentului obişnuit recomandat de medicul pediatru, e bine să mergeţi la un specialist ORL; acesta poate să examineze eventualele probleme legate de polipi sau amigdale mărite şi să recomande, le nevoie, intervenţii chirurgicale sau alte tratamente, pentru a elimina posibilitatea ca problemele de somn şi respiraţie să fie cauzate de asemenea afecţiuni ORL.
  •     ţineţi un jurnal al alimentaţiei copilului, pentru a şti ce şi cât mănâncă acesta şi a observa dacă anumite simptome sunt corelate cu anumite alimente. Adesea, părinţii nici nu-şi dau seama ce cantităţi mari de lactate şi dulciuri consumă copiii lor, decât atunci când încep să le înregistreze în jurnal.
  •     renunţaţi la obiceiul gustărilor înainte de culcare; ultima masă trebuie să fie luată cu oră şi jumătate - două ore înainte de culcare, pentru ca mâncarea să părăsească stomacul până la ora culcării. Nu se bea înainte de culcare decât apă - nu sucuri de fructe, lapte sau băuturi răcoritoare.
  •     reduceţi cantitatea de lactate şi dulciuri consumată seara; de exemplu, i se poate da copilului îngheţată, dar în timpul zilei, nu la masa de seară.
  •     daţi-le copiilor gustări sănătoase  - o banană sau biscuiţi din făină integrală, mai puţin acizi.
  •     trataţi constipaţia; o dietă echilibrată, ce conţine cereale integrale, ca şi fructe şi legume bogate în fibre, poate atenua constipaţia. Laxativele pot fi folosite doar ocazional, iar dacă problema persistă, trebuie discutat cu medicul pentru rezolvarea situaţiei pe termen lung.
Articol preluat: descopera.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Program de weekend în Constanța Evenimente 5-7 aprilie 2024

05 Apr 2024 1765

Cancerul afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârste sub 50 de ani. Ce trebuie să faceți dacă simţiţi că ceva nu este în regulă

31 Mar 2024 700

CJ Constanța aprobă un proiect ce vizează înființarea unui centru pentru persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer (DOCUMENT)

24 Mar 2024 559

Bolile de rinichi, a opta cauză de deces la nivel mondial. Atenționările medicilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța

14 Mar 2024 825

USR și Forța Dreptei au depus moțiune împotriva lui Marcel Boloș

26 Feb 2024 638

De ce este importantă prevenția în tratamentul cancerului mamar?

22 Feb 2024 531

Artrita reumatoidă – o boală autoimună gravă care poate afecta întregul organism

14 Feb 2024 681

Regele Charles, diagnosticat cu cancer! Anunțul Palatului Buckingham

05 Feb 2024 1593

Cunoscută artistă din România a murit chiar de ziua de naștere. Avea doar 38 de ani

22 Jan 2024 2398

Calendar Ortodox 30 octombrie, pomenirea Sfintilor Mucenici Zenovie episcopul si Zenovia, sora sa

30 Oct 2023 750

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a murit

14 Sep 2023 1009

Calendar ortodox 6 septembrie 2023. Pomenirea minunii celei mari ce s-a făcut în Colose (Frigia) de Arhistrategul Mihail.

06 Sep 2023 846

Pompierii în doliu! Locotenentul (r) Ștefan Cristian Ciobanu, de la ISU Tulcea, a trecut în lumea celor drepți!

04 Jul 2023 10989

Calendar Ortodox 28 iunie 2023. Ce sărbătoare este azi?

28 Jun 2023 1960

Heka Hospital Dr. Adrian Barbu – „Nu orice tremor este boala Parkinson!”

24 Jun 2023 1927