26 Jun, 2020 00:00
2231
„A absolvit liceul coregrafic din Bucureşti în 1962, la clasa profesorilor Clara Vollini, Tilde Urşianu şi Gelu Matei, după care a fost repartizată la Teatrul liric din Constanţa. Sub îndrumarea maestrei de balet Mireille
Savopol, a urcat rapid treptele profesionale (solistă şi apoi primsolistă), titluri care au fost pe deplin meritate datorită rezultatelor imediate şi a muncii, a studiului necruţător la sală sau la cursurile de perfecţionare din Dresda în 1971. A interpretat un repertoriu bogat din care nu au lipsit marile partituri clasice. In rolul Swanhildei din Coppelia a făcut o demonstraţie de virtuozitate de mare clasă, dând impresia de zbor aerian, cu piruete şi sărituri largi şi elegante, fără aparenţe de efort, lucru apreciat de public şi presa timpului. A jucat în Giselle, Esmeralda, Quitteria din Don Quixote, Zîna din Spărgătorul de nuci, Fântâna din Bahcisarai, precum şi în baletele modeme: Orele Mării, Miniaturi în paşi de dans, O viaţă, etc. A dansat de asemenea peste hotare în turneele efectuate în Bulgaria, Italia, URSS, RDG, Germania, Olanda, Belgia, Austria. După pensionare în 1990, continuă să vină la Operă în calitate de spectator fidel”.
„În 1962 la Teatrul muzical constănţean vine mezzosoprana Bucura Iordăchescu, care va urca treptele unei frumoase cariere în perioada anilor 1962-1986, realizând peste 25 de roluri diferite în plan muzical şi dramaturgie, iar la balet va fi repartizată în acelaşi an Isabela Aguletti, care va face o frumoasă carieră sub îndrumarea maestrei de balet Mireille Savopol. Va juca în baletele «Când strugurii se coc», «Giselle», «Esmeralda», «Coppelia», «Don Quijote», «Spărgătorul de nuci», «Orele mării» etc”.
„S-au evidenţiat Isabela Aguletti şi Fănică Lupu, care au demonstrat, virtuozitate, dinamism, o tehnică bine pusă la punct, un limbaj al trupului excelent coordonat, alături de întreaga echipă care au creat tablouri de o rară frumuseţe, cu elanul lor tineresc şi cu dorinţa de obţine aprecierile publicului, întreaga echipă a realizat un spectacol de mare ţinută artistică” (baletul în două acte „Orele Mării”, martie, 1979)
„Isabela Aguletti este o revelaţie în regina ielelor Myrtha. În compoziţia sa
greu de egalat este frumoasă, statuară, redefinind mişcarea parcă „au
rallenti" tocmai pentru a-i conferi strălucire şi autoritate glaciară” („Giselle”, 1978).
#citește mai departe în „Teatrul Liric (Opera Constanța)”, de Adrian Doxan
https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/teatrul-liric-opera-constanta-610.html
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
Ti-a placut articolul?
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: