Restaurantul Oz Demir, bucătărie turcească într-o atmosferă orientală (galerie foto)



Bucătăria turcească este bună, este bogată şi este bine definită. Aşa că m-am pregătit sufleteşte pentru o masă lungă şi delicioasă, în răsfăţ oriental şi m-am dus la restaurantul Oz Demir, situat pe strada Labirint, numărul 16, în aproprierea Gării Constanţa, care se declară un restaurant turcesc cu bucătărie otomană. Nu ştiu prea bine ce înseamnă asta, însă îmi închipui că e vorba despre o bucătărie tradiţională turcească, aşa cum scrie şi pe panoul de la intrarea în restaurant: "Bine aţi venit la bucătăria sultanului!".
 
Au reuşit să realizeze o oarecare atmosfera orientală, chiar dacă nu una din altă lume, despre care citeşti doar în cărţi sau pe care o vezi în filme, ci o mică Turcie a zilelor noastre, în care predomină lemnul şi plasticul, pe ici, pe colo. După cum era de aşteptat, predomină culorile închise, cu mult cafeniu şi maro închis. Localul e luminos, amenajat şi decorat turceşte. Este curat, atmosfera e plăcută, te face să te crezi în vacanţă la Istanbul.
 
Mâncarea este împărţită în mai multe categorii: kebaplar (grătar) cu preţuri între 20 şi 34 lei, pilic (pui) care costă 20-22 lei, yemekler (mâncăruri calde) cu preţuri între 5 şi 17 lei, salatalar (salate) care costă între 8 şi 26 lei sau desert pe care poţi să dai între 7 şi 12 lei. Oricum, mai bine renunţaţi să citiţi categoriile pentru sunt scrise cu un font la care jumătate dintre litere nu eram sigură ce semnifică. O cafea turcească costă 7 lei, un suc costă 5 lei, iar o bere 7 lei.
 
Mâncărurile sunt cele cunoscute din bucătăria turcească, însă cred că doar un turc adevărat sau nişte cunoscători pot intra mai mult în detalii.
 
Mi-am comandat Karişik (34 lei) adică un kebap mixt cu carne de pui, vită şi oaie, garnitură compusă din pătrunjel, varză, cartofi şi ceapă şi un suc turcesc de lămâie (5 lei). Mi-a adus o farfurie destul de mare cu tot felul de cărnuri şi garnituri: miel, pui de mai multe feluri, vită, orez, ceapă tăiată. Toate au fost bune şi foarte bune. Nu prea mi-a plăcut lipia, era prea moale, aproape imposibil să pui ceva pe ea, aşa cum e normal să faci într-un astfel de restaurant.
 
Cu 100 de lei, două persoane mănâncă foarte bine şi, cu siguranţă, mai mult decât şi-au propus. E greu să te abţii, mai ales când tragi cu coada ochiului la masa vecinului.
 
Clienţi am văzut mulţi, majoritatea musulmani, am văzut în special familii, cupluri şi grupuri de prieteni care au în Oz Demir un punct de reper în ceea ce priveşte bucătăria turcească. Prin urmare, Oz Demir este unul dintre restaurantele cu specific turcesc din Constanţa care merită vizitate. 

Ce spune Registrul Comerţului

Restaurantul Oz Demir funcţionează pe societatea Ozdemir Gara SRL, înfiinţată în anul 2012, cu sediul social în municipiul Constanţa, ce are ca activitate principală "restaurante". Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului în data de 14 octombrie, capitalul social al firmei este de 2.000 de lei, iar asociaţi sunt Erhan Demir şi Mustafa Demir, acesta din urmă fiind şi administratorul societăţii.
 

Erhan Demir mai figurează în Ozdemir Restaurant SRL (radiată), iar Mustafa Demir mai apare ca asociat în Demir Bingol SRL (certificat de înmatriculare nepreschimbat în termenul legal), Lord Demir SRL şi în Ozdemir Restaurant SRL (radiată).
 
Conform vrajitorul.eu, la finele anului 2014, Ozdemir Gara SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 414.471 lei, o pierdere de 113.925 lei şi 12 salariaţi. La sfârşitul anului 2013, firma înregistrase o cifră de afaceri de 412.031 lei, o pierdere de 87.025 lei şi 17 salariaţi. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Upgrade pentru localul cu specific turcesc Oz Demir din zona Gării Restaurant cu… loc de rugăciune, în Constanţa

15 Jul 2016 5646