Constanta de odinioara in imagini

Constanța de odinioară Începutul lui ianuarie cu recepții regale, baluri, ceai dansant și scutiri de taxe

La Constanța, luna ianuarie beneficia chiar din primele ei zile de evenimente politice, mondene, sociale, ger și turneele unor trupe celebre.

În debutul anului 1940 chiar în prima zi de ianuarie, dimineața, regele sosea la Constanța. Eram deja în plin război așa că se presupune că prezența lui era una de importanță militară. Regele sosea în gara oraşului la ora 11,50 şi era aşteptat pe peron de preşedintele Consiliului de Miniştri, membrii guvernului, de rezidentul regal al Ţinutului Marea, prefectul şi primarul. După serviciul divin, regele trece trupele în revistă, și se îndreaptă în trăsuri la primărie unde are loc o recepţie la care participă alături de ceilalţi oficiali ai orașului şi membrii corpului consular. Peste numai câteva ore de la sosire regele se va urca din nou în trenul regal şi va pleca spre Bucureşti.

Dar ianuarie a fost dintotdeauna pentru constănțeni o lună plină de evenimente, aducătoare de schimbări, unele chiar majore.
Începând cu 1 ianuarie 1879, la doar câteva zeci de zile de la revenirea Dobrogei la țară, se stabilea ca impozitul pentru produsele agricole să se diminueze la 3 la sută, iar taxele pentru mori să fie suprimate complet.

Câteva zile mai târziu, Primăria încheia un contract pentru închirierea morii cu cai, proprietatea comunei. Cetăţeanul Minas deţinuse această moară înainte de 23 noiembrie 1878. De altfel, moara este cuprinsă în lista de inventar cu toate “ecaretele comunale aflate în comuna Kiustenge” la data preluării administraţiei de către autoritatea românească: ”două magazii alăturea cu geamia cea veche, din care una transformată în moară cu cai şi cealaltă dărâmată”. Ce mai cuprindea lista cu toate” ecareturile” comunale? Un grajd pe strada Traian, alături de arestul judeţean, o casă alăturea cu arestul şi vis-a vis de proprietatea dlui Augneanof în care urma să se instaleze Primăria, două magazii de piatră pe strada fântânei, vis-a vis de hotel Europa şi hotel Ancora, grădina de la marginea oraşului cu bufetul său transformat în cafenea, o baracă pentru vânzarea de zarzavat, vis-à-vis de hanul Hagi Stoian, lângă piaţa mică, două grădinării de zarzavat la marginea oraşului. Acestea erau toate proprietăţile aparţinând comunei şi pentru care semna de primire ajutorul de primar Ali Cadâr.

Abia instalat primul consiliu ales al comunei Constanţa, în ianuarie 1880, sunt stabilite priorităţile privind lucrările de înfrumuseţare a oraşului şi de utilitate publică. Alături de construirea unor localuri pentru şcoală de fete, pentru spital, pavarea Pieţei Independenţei, alimentarea cu apă potabilă, apare şi perspectiva construirii unor băi de mare.

 La 3 ianuarie1888, erau înregistrate la Constanţa –20,7 grade Celsius, un minim socotit absolut, deşi la Bucureşti, o zi mai târziu, mercurul termometrului coborâse la –35 grade Celsius.

La 2 ianuarie 1927, Trupa de teatru Cigalla din București a susţinut o foarte reuşită reprezentaţie în Medgidia. O jumătate din încasări erau destinate unor scopuri culturale şi de binefacere. Studenţii organizaseră chiar a doua zi de Crăciun, în Palatul Comunal, un prim bal pentru mărirea fondului de cărţi al bibliotecii ce tot ei o înfiinţaseră în acest oraş. În același scop vor da şi de Bobotează un alt bal costumat. Informația este dată de publicația Dacia, din 4 ianuarie 1927.

Tot în primele zile ale lui ianuarie, dar 1940, Asociaţia generală a funcţionarilor Ministerului de finanţe filiala Constanţa organizează un “Ceai dansant cu prelungire” în sala Elpis, sub patronajul inspectorului general financiar Ştefan Ţuţuianu. Jazz modern, bufet bine asortat. Lumea mondenă a oraşului se distra încă.

De altfel chiar a doua zi, era anunțată o nouă prezenţă a Teatrului naţional din Bucureşti la Constanţa. Spectacolul “Medalionul” cu Marieta Sadova şi George Calboreanu, în rolurile principale. Este solicitată o subvenție din partea Primăriei. Aceasta acordă 3.000 lei pentru cumpărarea de bilete. Spectacolul purta și autorizarea Ministerului de Interne.

Două săptămâni mai târziu, o cerere a lui Tudor Muşatescu, actor dramatic, cum se autoreclamă în cererea către primărie ”pornind în turneu cu marele meu succes “Titanic Vals” rog a mi se cumpăra bilete pentru funcţionarii dv. salvându-mă astfel de la “situaţia mult sub aşteptări, chiar dezastruoasă pe care am găsit-o”.

În 1942, tot în ianuarie, îşi începea activitatea Căminul cultural al municipiului Constanţa. Era condus de un sfat al cărui preşedinte fusese numit lt.col.N.Oprescu, primarul Constanţei, secretar, dr.Ştefan Irimia, şeful serviciului cultural, directorul căminului, prof. I. Lolu, casier,Titus Cergău.

 La începutul lui ianuarie 1944, Primăria municipiului Constanţa a hotărât să adăpostească în contra vreunor avarii, datorate bombardamentelor aeriene, toate statuile din oraş, nu cu saci cu nisip, cum se obişnuia, ci într-un mod mai potrivit, scoţându-le şi punându-le într-un subsol betonat, scria Dobrogea Jună din 24 ianuarie 1944.

La acea dată Constanța era sub bombardamente! Dar măsura a fost bună căci nu s-a pierdut nimic din acest patrimoniu.

Debutul activităţilor Casei de cultură a sindicatelor în noua clădire a fost marcat la 4 ianuarie 1984 prin prezentarea piesei ”Mam’zelle Nitouche”, de către o trupă de la Teatrul liric din Constanţa. Sala de spectacole are 735 locuri, sala de conferinţe 175 locuri. Construcţia clădirii începuse în 1976 și fusese inaugurată abia în 1983. Proiectul aparţine arh.K. Ghengiomer, de la Institutul de proiectări Constanţa. Balconul suspendat, sprijinit pe coloane se dorea o imitaţie a pridvorului brâncovenesc, jocul de forme, în întregul său proporţionând monumentalitatea edificiului. Cele două etaje sunt placate cu mozaic şi dale mozaicate de tip veneţian. În faţa şi în părţile laterale ale clădirii se află o frumoasă esplanadă placată cu travertin şi marmură roşie.

Din păcate, sala de spectacole este închiriată astăzi doar trupelor aflate ocazional în turneu.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vine cu precizari după ce a fost schimbat Ce spune fostul șef al Poliției Române, Bogdan Despescu, despre cercetarea disciplinară

17 Feb 2018 960

Interviu online cu Vasile Zelcă, preşedintele SNPPC - Biroul Teritorial Constanţa „Angajatorul încearcă să determine poliţiştii să presteze serviciul de permanenţă fără a fi remuneraţi“

17 Feb 2018 3315

ÎCCJ, decizie definitivă cu privire la contestaţia depusă de Tel Drum

16 Feb 2018 221

Descinderi la suspecți de braconaj cinegetic care ar fi vânat, în mod ilegal, trei exemplare din specia urs brun

16 Feb 2018 313

Iată de ce întârzie salariile profesorilor

16 Feb 2018 3167

Modificări în cadrul societății Geodez Construct. Gheorghe Albu, tatăl prefectului județului Constanța, a ieșit din societate

16 Feb 2018 318

Ce societate va reabilita drumurile din Cobadin și Viișoara. Care este valoarea contractului (document)

16 Feb 2018 539

#citeșteDobrogea Școli românești pe teritoriul bulgar (III). Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Feb 2018 351

Răscoala marinarilor Cu tricolorul pe chipiu (galerie foto)

16 Feb 2018 512

Ați păstrat bonurile fiscale din luna ianuarie? O nouă extragere a Loteriei Bonurilor Fiscale va avea loc

15 Feb 2018 161

Trei consilieri locali din județul Constanța cercetați de Agenția Națională de Integritate. Ce nereguli au fost constatate

15 Feb 2018 264

Oficial de la Ministerul Educației Naționale referitor la plata salariilor pentru cadrele didactice

15 Feb 2018 294

Societatea Mars Security Guards a fost înființată recent la Constanța. Ce domeniu de activitate are

15 Feb 2018 266

Meciuri amicale Cinci jucători de la FC Viitorul au jucat pentru selecţionatele U-18 şi U-19 ale României

15 Feb 2018 240

Societatea Easy Arhiv a fost înființată recent la Medgidia. Ce domeniu de activitate are

13 Feb 2018 246

Bărbat din Medgidia, dispărut de la locul de muncă în Italia. Poliţiştii sunt în căutarea tânărului

13 Feb 2018 3920

Fost director al Direcției Sanitar Veterinară Constanţa numit președinte al ANSVSA. Care este noutatea deciziei semnate de premierul Dăncilă

13 Feb 2018 1338

Membrii Organizației Locale ALDE Peștera au demisionat în bloc din partid. De ce au luat această decizie

12 Feb 2018 459

Ce societate a fost înființată recent la Constanța. Ce domeniu de activitate are și cine este fondatorul

12 Feb 2018 397

IGPR. Acțiuni ale polițiștilor, la nivel național. Sute de permise, reținute într-o singură zi

11 Feb 2018 273

Apel disperat pe Facebook „În urma exploziei unei butelii în Eforie Nord, mama mea, Aura Raduc, a fost rănita grav“

11 Feb 2018 1345

Intervenții ale Poliției Române 530 de șoferi au rămas, ieri, fără permis

11 Feb 2018 518

Tânăr, din Tulcea, mort în urma unui groaznic accident rutier produs în Italia. Prietenii au deschis un cont pentru repatriere

10 Feb 2018 2497

Controale pe apă şi pe uscat, pentru prevenirea şi combaterea braconajului în Delta Dunării

10 Feb 2018 459

Hotel de nouă etaje în zona restaurantului Dorna din Mamaia. Cine are toate avizele

10 Feb 2018 533

Duminică O seară specială cu Amelia Stănescu și invitații ei, în... culisele Doors

10 Feb 2018 681

Societatea Socialteenage a fost înfiinţată recent la Constanţa. Ce domeniu de activitate are

09 Feb 2018 471

UPDATE. Bărbaţi reţinuţi după ce ar fi incendiat o locuinţă din Medgidia

09 Feb 2018 994

Primul director al liceului „Decebal“, Nicolae Checiu, comemorat de foștii colegi și elevi

09 Feb 2018 510

Ce decizii au luat acţionarii Viticola Sarica Niculiţel SA. Legături cu Marius Iliev, românul care a adus dozatoarele TEC în România

09 Feb 2018 613

Ioannis Skantzikas şi Antonios Gioxas au stabilit Europroiect SRL a fuzionat cu Oro Invest SRL

09 Feb 2018 612

Societatea Cicerone Construct a fost înființată recent la Năvodari. Ce domeniu de activitate are

08 Feb 2018 337

Modificări în cadrul societății New Sand SRL. Cine este noul administrator al societății

08 Feb 2018 328

IGPR. Bărbat urmărit internaţional pentru infracţiuni de furt calificat, depistat de poliţiştii români. Ce pedeapsă va executa

08 Feb 2018 221

Administratorul societății Agil Gold & Silver Constanța s-a stins din viață. Cine a fost numit în funcție după decesul acestuia

07 Feb 2018 400

Ce decizii au fost luate în AGOA societății Tabăra Năvodari SA. Cine este noul administrator unic

07 Feb 2018 346

Societatea Tinyapp Studio a fost înființată recent la Valu lui Traian. Cine sunt fondatorii și ce domeniu de activitate are

07 Feb 2018 320

Informații importante de la Serviciul de Imigrări Constanța. Vizați sunt străinii care solicită prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă în România

07 Feb 2018 462

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 31 ianuarie 2018

07 Feb 2018 628

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 30 ianuarie 2018

07 Feb 2018 473

RADET Constanţa. Anunţ important pentru reprezentanţii asociaţiilor de locatari şi proprietari

07 Feb 2018 911

UPDATE. Spitalul CFR Constanţa a rămas fără manager

07 Feb 2018 501

Percheziţii într-un dosar de furturi din societăți comerciale și ATM-uri. Mai multe persoane, conduse la audieri

07 Feb 2018 451

Legile Justiţiei. Parlamentul European dezbate astăzi situaţia justiţiei din România

07 Feb 2018 461

Lacrimi, pe mormânt, la aniversare. Azi ar fi fost ziua de naștere a tinerei care a murit după ce a născut într-o clinică privată din Constanța (galerie foto)

07 Feb 2018 16445

Huţucă - „Românii îşi vor încasa lefurile care scad sub efectele «escrocheriei» fiscale prin mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat!“

07 Feb 2018 306

Editorial Scăderile salariale vin cu proteste și procese împotriva angajatorilor

07 Feb 2018 781

Cine insistă câștigă. Ce asociație a primit de la Judecătoria Constanța personalitate juridică după ce inițial fusese refuzată

06 Feb 2018 490

O cunoscută jurnalistă franceză împlinește 57 de ani. A fost răpită în Irak

06 Feb 2018 230

Constanța. Amenzi de sute de mii de lei aplicate de polițiști locali în luna ianuarie. Numărul sancțiunilor a crescut semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut

05 Feb 2018 329