A murit Sidney Poitier, primul actor de culoare care a câștigat Premiul Oscar


 
  • Legendarul actor Sidney Poitier s-a stins din viață.
  • A fost un actor, regizor de film, activist și ambasador american, cu origini în Bahamas.
  • În 1964, a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor, devenind primul actor de culoare care a câștigat acest premiul și prima persoană din Bahamas care a câștigat un Oscar.
 
 
Legendarul actor Sidney Poitier, care a doborât barierele rasiale devenind primul actor de culoare recompensat cu un Oscar pentru rolul din ''Lilies of the Field'', inspirând o întreagă generaţie în timpul mişcării pentru drepturi civile, a decedat, la 7 ianuarie 2022, la vârsta de 94 de ani, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului pentru Afaceri Externe din Bahamas, potrivit Reuters.






Întreaga familie a lui Poitier locuia în Bahamas, pe atunci încă o colonie britanică, dar el s-a născut pe neașteptate în Miami, în timp părinții lui erau în vizită în weekend, ceea ce i-a acordat automat cetățenia americană. A crescut în Bahamas, dar s-a mutat înapoi la Miami la vârsta de 15 ani și la New York City când avea 16 ani, potrivit Wikipedia.




 

S-a alăturat Teatrului Negru din America de Nord și a obținut rolul de elev de liceu în filmul Blackboard Jungle (1955), rol care l-a făcut cunoscut.







În 1958, Poitier a jucat alături de Tony Curtis în rolul condamnaților evadați în The Defiant Ones (Lanțul), film care a primit nouă nominalizări la premiile Oscar. Ambii actori au primit o nominalizare pentru cel mai bun actor, Poitier fiind primul actor de culoare nominalizat, precum și o nominalizare pentru un BAFTA, pe care Poitier l-a câștigat.






În 1964, a câștigat Premiul Academiei și Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor pentru Lilies of the Field (1963), interpretând rolul unui om bun la toate care ajută un grup de călugărițe vorbitoare de germană să construiască o capelă.




Poitier a primit aprecieri și pentru Porgy and Bess (1959), A Raisin in the Sun (1961) și A Patch of Blue (1965).







El a continuat să fie un deschizător de drumuri prin trei filme de succes din 1967 care s-au ocupat de probleme și relații rasiale: To Sir, with Love ; Ghici cine vine la cină și În arșița nopții. Pentru ultimul fiml a fost nominalizat la Globul de Aur și la premiul BAFTA al Academiei Britanice. În 1967 Poitier a fost actorul cu cel mai mare câștig de box-office.






Începând cu anii 1970, Poitier a regizat și diverse filme de comedie, cum ar fi Stir Crazy (1980) cu Richard Pryor și Gene Wilder. După ce a stat departe de actorie aproape un deceniu, s-a întors la televiziune și film, jucând în Shoot to Kill (1988) și Sneakers (1992).







Poitier a primit titlul de cavaler de onoare din partea reginei Elisabeta a II-a în 1974.






În 1995, Poitier a primit premiul de onoare Kennedy Center Honor. În 2009, Poitier a primit Medalia prezidențială a libertății, cea mai înaltă recunoaștere civilă a Statelor Unite.



 În 2016, a primit premiul BAFTA Fellowship pentru realizare remarcabilă de-a lungul carierei sale în film.




În 1999, Poitier s-a clasat pe locul 22 printre actorii bărbați pe lista „ 100 de ani...100 de stele” realizată de către Institutul American de Film . Poitier a primit, de asemenea, un premiu Grammy pentru cel mai bun album de cuvinte vorbite.







În 1982, a primit premiul Globul de Aur Cecil B. DeMille, iar în 2000, a primit premiul Screen Actors Guild Life Achievement Award.







În 2002, Poitier a fost ales să primească un premiu onorific al Academiei, ca recunoaștere pentru „realizările remarcabile ca artist și ca ființă umană”. 
 
 

Sursă foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A murit unul dintre marii cineaști ai lumii. A lucrat alături de Copolla, Michel Douglas, Sidney Poitier, Jane Fonda

28 Dec 2015 2211

Agora Tea & Coffee dedică o seară filmului

20 Oct 2014 1931