Academia Română, în doliu! Un cunoscut critic de teatru s-a stins din viaţă

Foto: Facebook-Academia RomânăCriticul de teatru George Banu, membru al Academiei Române, s-a stins din viaţă la vârsta de 79 de ani.

Informaţia a fost făcută publică de directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, care a postat un anunţ pe pagina sa de Facebook.

„Dragii mei,
Domnul George Banu a plecat la Cel Senin! Cale albă și lumină, prieten drag!
Nu pot vorbi mai mult!“ - este mesajul transmis de Constantin Chiriac pe Facebook. 

Potrivit informaţiilor publicate de Academia Română, George Banu s-a născut la București data de 22 iunie 1943. A urmat studiile liceale la Buzău și cele universitare la Institutul de Arta Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ din București, secția teatrologie-filmologie.

În perioada 1969-1973 a fost asistent la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, perioadă în care a colaborat cu articole de critică teatrală la revistele „Contemporanul“, „Scânteia tineretului“, „Secolul XX“, „Romania literară“, „Tribuna“.

În 1973 și-a susținut doctoratul în domeniul esteticii la Universitatea din București. Apoi, în Franța, doctorat ciclul III în 1978 și doctorat de stat, susținut în 1987, la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris III.

Din anul 1973 s-a stabilit la Paris, unde a fost asistent asociat (din 1975), asistent (din 1986), conferențiar și apoi profesor titular (din 1997), pentru a termina cel mai înalt grad universitar, profesor de clasă excepțională la Institutul de Studii Teatrale - Sorbonne Nouvelle Paris III în 2011. În prezent, este profesor emerit al universității.

Are o activitate pedagogică de 20 de ani și la Universitatea Catolică din Louvain–la–Neuve – Belgia (1984-2008), susținând cursuri cu tema: teatrul în culturi minoritare, teatru și pictura, teatrul și turneele, A. P. Cehov, autorul modern, repetițiile.

A colaborat cu Universitățile din Florența, Roma, Praga, Caen, Genova, București, Sibiu, San Diego, Columbia University – New York, UQAM – Montréal.

A fost fondator și director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, în perioada 1990-2000.

Domenii de interes: spațiul teatral, estetica și teoria spectacolului, poetica teatrală, istoria teatrului

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.