Doliu în lumea muzicii românești. Un celebru cântăreț s-a stins din viață

Cântărețul, poliinstrumentistul și compozitorul român Dan Andrei Aldea s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani, conform unui anunț făcut, pe pagina sa de Facebook, de Nicu Alifantis.

 „Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea!

Drum lin către stele, Om Bun! “, este postarea de pe Facebook a lui Nicu Alifantis. 

Marius Tucă a postat și el pe contul său de Facebook , tristul deces al lui Dan Andrei Aldea
 
 „Dan Andrei Aldea s-a stins din viață la 69 de ani.

Sfinx-ului muzicii românești, inegalabilul și genialul muzician Dan Andrei Aldea s-a stins din viață noapteaa trecută, la reședința sa din satul Fântâna Doamnei, comuna Nicolae Bălcescu, județul Călărași, în urma unui infarct, în timpul somnului.

Interpret, poliinstrumentist -chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuță, chitară bas-, aranjor și compozitor, Dan Andrei Aldea s-a născut pe 9 martie 1950 în București. A absolvit în anul 1968 Liceul de muzică „George Enescu” din București, după care a fost admis în toamna aceluiași an la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”. A studiat în paralel muzica clasică și muzica rock; făcând parte din mai multe formații, precum: Dacicus, Memphis. 1968 îl găsește pe Aldea alături de toboșarul Marian Toroimac, după ce ambii părăsiseră Memphis, încercând să intre în formația Sfinx a lui Corneliu „Bibi” Ionescu. Aici, se impune ca lider, transformând-o în una dintre cele mai de succes formații românești de rock progresiv. A scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” .A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

În 1981 s-a stabilit în Occident (mai întâi în Belgia, apoi în Germania), unde a lucrat ca muzician de studio și producător. A imprimat în Germania discurile grupului Saragossa Band, – grup care, când apare la televizor, se întrerupe emisiunea, căci nu mai poate continua de urale şi ovaţii. Lista poate continua la nesfârşit. A cântat în concerte cu mulţi din eroii săi de pe vremuri: Sweet, Slade, T-Rex, Alvin Stardust, The Equals, Brotherhood Of Men, Saylor, Middle Of The Road.

Într-un interviu acordat anul trecut, Dan a declarat: „Pot să mă uit în oglindă şi să mă văd fără să-mi fie ruşine de ceea ce am fost, sunt şi voi fi. Asta e o fericire,” a postat Marius Tucă pe pagina sa de Facebook. 

Dan Andrei Aldea s-a născut pe 9 martie 1950 în București. Acesta a fost liderul formației Sfinx în anii 70', s-a stabilit din 1981 în Occident (mai întâi în Belgia, apoi în Germania), unde a lucrat ca muzician dedicat studioului de înregistrări.


În România, a participat ca solist vocal, instrumentist, compozitor sau aranjor pentru câteva sute de piese, sub nume propriu sau în ajutorul altor muzicieni. A abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o cu atât mai mult după stabilirea sa în Germania: muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk, jazz, country. Este considerat unul dintre cei mai creativi chitariști români, fiind apreciat și ca un bun tehnician („seria” chitariștilor solo care au studiat mai întâi vioara îi cuprinde și pe Mugur Winkler, Sorin Chifiriuc, sau pe mai tânărul George Dimitriu).

Aldea a scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ș.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian, informează wikipedia.org. 


 









Sursa video: Youtube/ TVR 

Sursa captura: Facebook/ Nicu Alifantis ; Fecebook/Marius Tuca 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.