Încă un preot s-a stins. Episcopia Tulcii în doliu

  • Încă un preot dobrogean a plecat din această viață. Este vorba despre preotul Dumitru Oancea din Parohia Corugea, Episcopia Tulcii.
  • Părintele ar fi împlinit, pe 19 noiembrie, 61 de ani.
De la începutul lunii noiembrie, trei preoți dobrogeni s-au stins. Este vorba despre doi preoți din Arhiepiscopia Tomisului, Mihai Albuleț și Nicolae Munteanu, și unul din Episcopia Tulcii, Dumitru Oncea.
 
Preotul Dumitru Oncea s-a născut pe 19.11.1960, în Făgărașul Nou, județul Tulcea. A urmat Școala Generală din Făgărașul Nou, între anii 1967 -1975, și Seminarul Teologic ,,Chesarie Episcopul” din Buzău în perioada 1978-1983.
 
A fost hirotonit diacon pe 19.05.1984 în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și preot în data de 08.06.1984 de către Î.P.S. Antim Nica, Arhiepiscopul Tomisului și Dunării de Jos, în parohia ,,Sf. Dumitru” din Corugea, județul din Tulcea, pe seama acesteia.
 
Între anii 1990 și 2011 a predat disciplina Religie la școala din Corugea. Potrivit Episcopiei Tulcii, preotul Dumitru Oncea a fost hirotesit Sachelar în anul 1990, de către Î.P.S. Lucian, Arhiepiscopul Tomisului.
 
S-a stins fulgerător din viață în dimineața zilei de 10 noiembrie 2021.

Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.

Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.

Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Sursă text și foto: Episcopia Tulcii
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.