Actualitate

Prim-ministrul Ludovic Orban, întrevedere cu omologul georgian, Giorgi Gakharia


Prim-ministrul Ludovic Orban a avut astăzi, 14 februarie 2020, în marja Conferinței de Securitate de la München, o întrevedere cu omologul georgian, Giorgi Gakharia.

Discuțiile s-au concentrat asupra stadiului actual și al perspectivelor relațiilor bilaterale, cu accent pe dezvoltarea cooperării economice, inclusiv în sfera conectivității, precum și pe relațiile Georgiei cu Uniunea Europeană și NATO.

Prim-ministrul României a reliefat satisfacția pentru relațiile speciale dintre România și Georgia, care au perspectiva de a fi ridicate la nivel de parteneriat strategic.

Înaltul oficial român a evidențiat importanța consolidării cooperării economice bilaterale, prin diversificarea schimburilor comerciale și transpunerea în realitate a unor proiecte concrete, cum sunt cele în domeniul conectivității. Premierul Orban a mulțumit pentru implicarea activă a Georgiei în proiectul Rutei de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, subliniind că România contează, și în viitor, pe sprijinul părții georgiene în demersurile legate de acest proiect. La rândul său, premierul georgian a subliniat că, pentru Georgia, România este poarta de acces spre Europa Centrală și de Vest, așa cum pentru România, Georgia poate juca un rol similar pentru accesul pe piețele estice.


În acest context, a fost subliniată, de către ambii premieri, importanța asigurării legăturii permanente între Constanța și porturile georgiene, de natură să impulsioneze schimburile comerciale bilaterale.

Prim-ministrul Ludovic Orban a reiterat susținerea României pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei. Premierul a asigurat că România va continua să sprijine activ acest proces, cu utilizarea instrumentelor disponibile atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE și NATO. De asemenea, a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, în granițele sale recunoscute internațional.

La rândul său, premierul georgian a mulțumit în mod deosebit premierului Orban pentru sprijinul României pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei, precum și pentru susținerea integrității teritoriale și a suveranității țării sale.

Cei doi premieri au discutat, totodată, despre cooperarea regională, cu accent pe activitatea Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, a cărei președinție-in-exercițiu este deținută în prezent de către România.

Prim-ministrul georgian a adresat o invitație premierului Orban de a efectua o vizită în Georgia, pe care premierul român a acceptat-o cu plăcere.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei NATO în România

05 Apr 2020 723

Premierul Ludovic Orban, întâlnire de lucru cu ministrul Marcel Vela O nouă ordonanță militară va fi prezentată astăzi

04 Apr 2020 1547

Guvernul lucrează la o OUG pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali. Ce variante sun luate în calcul?

03 Apr 2020 912

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române

03 Apr 2020 575

Mirela Matichescu taxează gafa premierului Orban

03 Apr 2020 1432

Premierul Ludovic Orban solicită MAE să repatrieze românii aflați în Spania, în urma unei selecții riguroase

02 Apr 2020 397

Bonus pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID. Ce a declarat președintele Iohannis

02 Apr 2020 650

Klaus Iohannis, măsuri privind situația de la Suceava „Este nevoie de testarea urgentă a personalului medical. Spitalul trebuie dotat cu tot ce este necesar”

02 Apr 2020 385

La solicitarea lui Klaus Iohannis Videoconferință cu privire la situația epidemiologică de la Suceava. Cine va participa

02 Apr 2020 553

Şedinţa de Guvern, la Palatul Victoria, are loc mâine, 2 aprilie

01 Apr 2020 418

Klaus Iohannis, ședință de evaluare cu privire la măsurile de siguranță, în contextul epidemiei de coronavirus

01 Apr 2020 668

Live VIDEO. Klaus Iohannis, declaraţie de presă la Palatul Cotroceni „Respectați măsurile impuse de autorități, împreună vom trece peste această perioadă grea“

31 Mar 2020 808

Klaus Iohannis participă la ședința de evaluare în contextul epidemiei de coronavirus

31 Mar 2020 651

Text integral A fost publicată în Monitor Ordonanţa privind acordarea de facilități la creditele acordate anumitor categorii de debitori

31 Mar 2020 1784

LIVE VIDEO. Ionel Dancă. Precizări despre șomajul tehnic, carduri de sănătate, bilete de trimitere

30 Mar 2020 719