Soprana Virginia Zeani s-a stins din viaţă la 97 de ani. „În mijlocul durerii provocate de această pierdere, ne mândrim cu moștenirea pe care ne-a lăsat-o“

Foto: Facebook/Virginia Zeani FestivalSoprana Virginia Zeani s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani. Vestea a fost făcută publică de organizatorii Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani" de la Târgu Mureş, pe Facebook. 

„Am aflat cu profundă emoție și imensă tristețe vestea decesului celei care a fost Virginia Zeani. În cursul bogatei sale cariere, Virginia Zeani, a străbătut întreaga lume și a cunoscut bogăția diversității lirice a umanității. A influențat nu doar traiectoria unor artiști lirici din țara, cât în special pe cea a unora dintre cei mai renumiți artiști lirici mondiali.

De la Luciano Pavarotti la Andreea Boceli. Durerea pe care mulți dintre noi o simțim în fața acestei pierderi poate fi alinată doar de omagiile numeroase, pe deplin meritate, care i se aduc Virginiei Zeani atât pe plan național, cât și pe plan internațional, de respectul și de rugăciunile care o însoțesc din West Palm Beach, unde a decedat până în Solovastrul ei natal. Astăzi, gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către cei apropiați ai săi, care resimt mare durere provocata de deces.

În calitatea asumata prin Festivalul Regal de Opera Virginia Zeani, prin care principalul rol este acela de a recupera personalitatea artistica a Virginiei Zeani, avem convingerea fermă că plecarea dintre noi a celui mai mare artist liric a secolului XX, lasă în urmă un loc gol și o provocare uriașă de îndeplinire a unor sarcini viitoare asumate la standarde foarte înalte.

Virginia Zeani a avut grijă să transmită mai departe cunoștințele și bogata să experiență artistica precum și modelul unui reper care este și o să rămână multa vreme de acum, extrem de greu de atins. Cred că noi, toți, în mijlocul durerii provocate de această pierdere, ne mândrim cu moștenirea pe care ne-a lăsat-o doamna Virginia Zeani. Așa cum și-a exprimat public dorință, o așteptam acasă, la Solovăstru, lângă părinții domniei sale. Odihnească-se în pace! Dumnezeu să o ierte!“ - au precizat reprezentanții organizatorii Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani" de la Târgu Mureş, pe Facebook. 

„Cu profund regret anunțăm trecerea la cele veșnice a sopranei Virginia Zeani (21 octombrie 1925 - 20 martie 2023) una dintre cele mai mari voci ale lumii.
Fanii au denumit-o “L ‘Assoluta”, într-o vreme în care Maria Callas era „La Divina”, iar Renata Tebaldi – „L ‘Angelo”. A încântat publicul alături de parteneri celebri (Beniamino Gigli, Franco Corelli, Giuseppe Di Stefano, Mario del Monaco, Placido Domingo, Luciano Pavarotti), sub prestigioase baghete dirijorale (Tullio Serafin, Herbert von Karajan, Zubin Mehta, Carlo Maria Giulini). Marea soprană Virginia Zeani a debutat cântând rolul Violettei Valéry, din „Traviata” de Verdi, la Bologna, pe 16 mai 1948. S-a retras din viaţa publică în 1982, cântând Marie în „Dialogurile carmelitelor” de Poulenc, la San Francisco.
Într-o carieră artistică de peste 30 de ani, a primit 50 de distincții și premii și a interpretat în jur de 70 de roluri, pe cele mai mari scene ale lumii. A fost inclusă în OPERA America Hall of Fame, a fost Ambasador Onorific al Operei Naționale din București si a fost distinsă cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo. Din 1981 până în 2004 a fost profesor de canto la şcoala de muzică a Universităţii Indiana din Statele Unite“ - au transmis reprezentanții Operei Române pe Facebook.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Națională de Meteorologie, în doliu! Un cunoscut meteorolog s-a stins din viață

28 May 2023 1907

Tina Turner a decedat la 83 de ani!

24 May 2023 1118

Universitatea Ovidius din Constanța în doliu! Prof. univ. dr. Dragomir Coprean, fost decan al Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole s-a stins din viață

20 May 2023 3156

Doliu în lumea muzicii. „Va fi amintit ca un suflet bun și frumos de către cei care l-au cunoscut“

19 May 2023 1216

A murit și femeia rănită în accidentul de muncă de la Petromidia

18 May 2023 2745

Moarte ciudată! Doliu în lumea bisericească. Un îndrăgit preot a fost găsit mort

17 May 2023 1848

„Jurnal intermitent” In memoriam Marin Preda, scriitorul al cărui deces „suspect” a fost consemnat de dobrogeanul Pericle Martinescu

16 May 2023 718

Surse Alertă într-un complex de lux din capitală! Soțul unei funcționare de la ambasada SUA din România, găsit mort

13 May 2023 918

Un an de la evenimentul care a îndoliat familia fostului primar, Radu Mazăre (FOTO+VIDEO)

13 May 2023 1137

Doliu în lumea medicală din România! Un cunoscut medic s-a stins din viață. „A fost o sursă de inspirație pentru mulți“

12 May 2023 1841

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, în doliu. Un pompier s-a stins din viață la doar 32 de ani

07 May 2023 1101

Proces atipic, la Constanța - victima a „contribuit“ la propriul deces! Șofer din Tulcea trimis în judecată pentru omor, după ce ar fi lovit intenționat cu mașina un pieton

02 May 2023 5112

Mesaj de condoleanțe Sofia Sârbu a trecut la cele veșnice. Dumnezeu să o ierte!

29 Apr 2023 1660

Colectivul Maestro SPRL anunță cu regret trecerea în neființă a Sofiei Sârbu

28 Apr 2023 1730

IGSU, în doliu! „Sunt momente când lumea pare nedreaptă”

28 Apr 2023 2496