Soprana Virginia Zeani s-a stins din viaţă la 97 de ani. „În mijlocul durerii provocate de această pierdere, ne mândrim cu moștenirea pe care ne-a lăsat-o“

Foto: Facebook/Virginia Zeani FestivalSoprana Virginia Zeani s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani. Vestea a fost făcută publică de organizatorii Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani" de la Târgu Mureş, pe Facebook. 

„Am aflat cu profundă emoție și imensă tristețe vestea decesului celei care a fost Virginia Zeani. În cursul bogatei sale cariere, Virginia Zeani, a străbătut întreaga lume și a cunoscut bogăția diversității lirice a umanității. A influențat nu doar traiectoria unor artiști lirici din țara, cât în special pe cea a unora dintre cei mai renumiți artiști lirici mondiali.

De la Luciano Pavarotti la Andreea Boceli. Durerea pe care mulți dintre noi o simțim în fața acestei pierderi poate fi alinată doar de omagiile numeroase, pe deplin meritate, care i se aduc Virginiei Zeani atât pe plan național, cât și pe plan internațional, de respectul și de rugăciunile care o însoțesc din West Palm Beach, unde a decedat până în Solovastrul ei natal. Astăzi, gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către cei apropiați ai săi, care resimt mare durere provocata de deces.

În calitatea asumata prin Festivalul Regal de Opera Virginia Zeani, prin care principalul rol este acela de a recupera personalitatea artistica a Virginiei Zeani, avem convingerea fermă că plecarea dintre noi a celui mai mare artist liric a secolului XX, lasă în urmă un loc gol și o provocare uriașă de îndeplinire a unor sarcini viitoare asumate la standarde foarte înalte.

Virginia Zeani a avut grijă să transmită mai departe cunoștințele și bogata să experiență artistica precum și modelul unui reper care este și o să rămână multa vreme de acum, extrem de greu de atins. Cred că noi, toți, în mijlocul durerii provocate de această pierdere, ne mândrim cu moștenirea pe care ne-a lăsat-o doamna Virginia Zeani. Așa cum și-a exprimat public dorință, o așteptam acasă, la Solovăstru, lângă părinții domniei sale. Odihnească-se în pace! Dumnezeu să o ierte!“ - au precizat reprezentanții organizatorii Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani" de la Târgu Mureş, pe Facebook. 

„Cu profund regret anunțăm trecerea la cele veșnice a sopranei Virginia Zeani (21 octombrie 1925 - 20 martie 2023) una dintre cele mai mari voci ale lumii.
Fanii au denumit-o “L ‘Assoluta”, într-o vreme în care Maria Callas era „La Divina”, iar Renata Tebaldi – „L ‘Angelo”. A încântat publicul alături de parteneri celebri (Beniamino Gigli, Franco Corelli, Giuseppe Di Stefano, Mario del Monaco, Placido Domingo, Luciano Pavarotti), sub prestigioase baghete dirijorale (Tullio Serafin, Herbert von Karajan, Zubin Mehta, Carlo Maria Giulini). Marea soprană Virginia Zeani a debutat cântând rolul Violettei Valéry, din „Traviata” de Verdi, la Bologna, pe 16 mai 1948. S-a retras din viaţa publică în 1982, cântând Marie în „Dialogurile carmelitelor” de Poulenc, la San Francisco.
Într-o carieră artistică de peste 30 de ani, a primit 50 de distincții și premii și a interpretat în jur de 70 de roluri, pe cele mai mari scene ale lumii. A fost inclusă în OPERA America Hall of Fame, a fost Ambasador Onorific al Operei Naționale din București si a fost distinsă cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo. Din 1981 până în 2004 a fost profesor de canto la şcoala de muzică a Universităţii Indiana din Statele Unite“ - au transmis reprezentanții Operei Române pe Facebook.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Delta Tulcea în doliu! Plutonierul major (r) Ștefan Cabaua s-a alăturat eroilor din ceruri

18 Apr 2024 614

Preotul care a fost ucenic al lui Arsenie Boca s-a stins din viață

13 Apr 2024 1181

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1292

Ministerul Apărării Naționale, în doliu! Un fost ministru s-a stins din viață

11 Apr 2024 780

S-a stins din viață profesorul universitar doctor Viorel Puiu Păun, personalitate marcantă în domeniul fizicii și matematicii

08 Apr 2024 1004

Economistul Ilie Șerbănescu s-a stins din viață. Fostul ministru avea 81 de ani

08 Apr 2024 734

Cum se face, în România, recunoaşterea paternităţii copilului din afara căsătoriei?

02 Apr 2024 563

Doliu în cinematografia mondială Un actor cunoscut pentru rolul său dintr-un serial pe Netflix s-a stins din viață la doar 27 de ani

31 Mar 2024 1819

Doliu în lumea muzicii românești! A murit artistul orb George Nicolescu (VIDEO)

26 Mar 2024 1144

Doliu în lumea literară românească. S-a stins din viață Nicolae Manolescu!

23 Mar 2024 955

Raport COVID-19 Constanța, printre județele cu cele mai multe cazuri în săptămâna 11 - 17 martie

21 Mar 2024 652

S-a stins din viață profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

18 Mar 2024 649

Bolile de rinichi, a opta cauză de deces la nivel mondial. Atenționările medicilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța

14 Mar 2024 838

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Preafericitul Părinte Neofit, s-a stins din viață

14 Mar 2024 613

Doliu în familia Brăiloiu. Mama fostului senator PSD a încetat din viață!

08 Mar 2024 995