Un ultim omagiu contraamiralului de flotila în retragere Niculae Stefan Mesaje de condoleanțe din partea Primăriei Constanța și a Asociației Clubul Amiralilor


CONTRAAMIRALUL DE FLOTILĂ ȘTEFAN P. NICULAE

(29 august 1935 – 6 noiembrie 2020)
        Membrii „Clubului Amiralilor” deplâng trecerea intempestivă la cele veșnice a contraamiralului de flotilă în retragere ȘTEFAN P. NICULAE, camarad de excepție și Cetățean de Onoare al comunei natale Tufeni, jud. Olt și al municipiului Constanța.
        Ofițer cu remarcabile calități intelectuale și o imbatabilă atitudine constructivă, cu o exemplară capacitate de implicare socială, un desăvârșit spirit de colegialitate și o vivacitate atipică celor 85 de ani recent împliniți, amiralul Ștefan Niculae a fost pentru noi toți – familie, instituția militară și societate -, un etalon, un generator de entuziasm și energie debordante, precum și o pildă de determinare, demnitate, înaltă conștiință profesională și profund civism.
        Cu un înnăscut spirit de luptător și o statornică dorință de întrajutorare, autodepășire și un altruism fără seamăn, a fost Omul în măsură să domine marea și să mute munții din loc; a înfruntat fără pic de ezitare vremuri și atitudini ostile și a dus orice lucru început la bun sfârșit, împărțind fără rezerve laurii victoriei cu semenii și camarazii săi.
        A insuflat generațiilor de ofițeri, maiștri militari, subofițeri, cadeților, profesorilor și tuturor celor cu care a conlucrat dragostea și respectul față de profesia de marinar, cultul muncii responsabile și înaltele virtuți ale ostașului ferm, demn și patriot.
        Împărtășind durerea neconsolată a tuturor celor care l-au cunoscut, iubit și stimat, transmitem sincere condoleanțe și întreaga noastră compasiune familiei, rudelor și prietenilor de pretutindeni.
CROAZIERĂ FĂRĂ OBSTACOLE PE MAREA VEȘNICIEI!
DUMNEZEU SĂ-L IERTE!

Mesajul Primăriei municipiului Constanța
Ne alăturăm cu tristețe tuturor celor care deplâng, astăzi, decesul unui cetățean de onoare al municipiului Constanța, contramiralul de flotilă în retragere Niculae Ștefan. Un om al mării, care și-a dedicat întreaga viață și carieră Marinei Militare și orașului său adoptiv, Constanța. Niculae Ștefan, născut la 28 august 1935 în satul Barza, comuna Stoborăști (ulterior comuna Tufeni), județul Olt, “fiu de plugar din Olt” – cum îi plăcea să spună, a sosit în Constanța încă din tinerețe, atras irezistibil de mirajul mării.
A urcat treptele carierei militare ocupând succesiv numeroase funcții de conducere în structurile Marinei Militare, în special în învățământul militar de marină. A fost inițiatorul Concursului de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu”, a luptat permanent pentru simbolurile mării și ale orașului și pentru cauze mari: Monumentul “Crucea Marinarilor”, reînființarea Colegiului Militar Național „Alexandru Ioan Cuza” – fostul Liceu Militar de Marină, școală emblematică a orașului Constanța etc.
“Niciodată nu și-a pierdut cadența”, cum îi spunea încă din copilărie tatăl său. Deși în rezervă, Niculae Ștefan a activat ulterior în Liga Navală Română – al cărei vicepreședinte a fost o perioadă îndelungată; a fost un rezervist implicat activ și permanent în viața civică a orașului. A fost un antrenor motivațional pentru zeci și sute de copii care au iubit marea, marina și Constanța. A făcut lobby pentru marină și pentru Constanța în satele din sudul României, în Olt și Argeș, unde a construit iubire pentru „Marea cea Mare” și pentru Tomis.
S-a stins astăzi, astfel, unul din avocații simbolici și spirituali ai acestui oraș, care a dus faima acestuia în cătunele fără lumină din sud, unde copii ca el și-au hrănit și împlinit, din pledoariile sale, visul de a deveni ofițeri și amirali. A scris cărți autobiografice și s-a luptat pentru Gloria Marinei și a Tomisului, două iubiri de la care nu și-a luat niciodată concediu. Pentru cea de-a treia, iubirea pentru locurile natale, i s-a acordat statutul de cetățean de onoare al comunei sale natale, Tufeni – comună legată deloc întâmplător de Constanța prin legăturile de sânge ale fraților Simu (Vladimir Simu, inginer arhitect, primul proiectant al cetății Tomisului din perioada 1878-1905, a fost totodată boier filantrop al comunei Tufeni). În vara acestui an a reușit, printr-o premoniție a fatalității, să își publice ultima carte – “Pe marea vieții. Eseuri autobiografice”, pe care a lansat-o la Muzeul Național al Marinei din Constanța. De astăzi, contramiralul de flotilă în retragere Niculae Ștefan nu mai navighează “pe marea vieții”. Și-a găsit portul către care a navigat senin și netulburat, iar de mâine cadeții de marină din Constanța vor găsi în biografia sa din cărțile de istorie ale orașului nenumărate motive pentru a iubi necondiționat Marina și Tomisul.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța se va pronunța în chestiunea panotajului din municipiu. Seaview Media SRL a dat în judecată primăria Constanța și pe Chițac

18 Jan 2021 1025

Primăria comunei Lumina angajează șofer

16 Jan 2021 881

O nouă investiție imobiliară pe strada Constantin Bobescu, din municipiul Constanța. PUD-ul, în dezbatere publică

16 Jan 2021 710

La propunerea aleșilor locali USR PLUS, cinci baze sportive vor fi preluate de Primăria Constanța pentru reabilitare

16 Jan 2021 1079

Primăria Constanța consultă piața pentru estimarea valorii studiilor de fundamentare pentru elaborarea PUZ Poarta 3-Poarta 4

15 Jan 2021 301

Se reactualizează studiul privind limitele de protecție a monumentelor din municipiul Constanța

15 Jan 2021 295

Primăria Constanța consultă piața în vederea actualizării PUZ zona Peninsulară

15 Jan 2021 482

Piața Griviței din centrul Constanței, revine în atenția administrației publice locale. Se consultă piața în vederea realizării Planului Urbanistic Zonal

15 Jan 2021 561

Garden Shop Services, fosta Pomacost a depus la Primăria Constanța actele de reziliere a contractului privind spaţiile verzi

15 Jan 2021 1148

Încep achizițiile pentru dotările centrelor. George Măndilă, consilierul edilului Chițac, despre costurile campaniei de vaccinare la nivelul municipiului Constanța

15 Jan 2021 1466

Constanța Transport gratuit pentru persoanele care doresc să se vaccineze, dar nu se pot deplasa

14 Jan 2021 2832

Constanța Persoanele fără adăpost găzduite în Centrul „Sfânta Filofteia”

14 Jan 2021 627

Primăria Oltina din județul Constanța contestă în instanță o decizie a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale

14 Jan 2021 490

Străzile din comuna Mircea Vodă, județul Constanța vor fi modernizate

14 Jan 2021 411

Parcarea magazinului Dedeman, de pe bulevardul Tomis, se extinde

14 Jan 2021 687