Declarații de avere Averea și interesele fostului ofițer Anticorupție din conducerea Autorității Navale Române (DOCUMENTE)

  • În ediţia de astăzi, prezentăm declaraţia de avere şi pe cea de interese alelui Ion Damian, membru în Consiliul de Conducere al Autorității Navale Române începând cu data de 16 martie 2022, șef al Direcției Generale de Control – Corpul de Control al Prim-Ministrului (dn octombrie 2021).
  • Ion Damian este fost șef al Direcției Generale Anticorupție Timiș, fost ofițer de poliție judiciară în DNA, fost ofițer de poliție judiciară la Antidrog Timiș.
  • De asemenea, în 2020, acesta figura în CA-ul RAEDPP Constanța.
  • În Secțiunea Documente puteți consulta declarațiile de avere și de interese, dar și CV-ul lui Ion Damian.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă averile şi interesele parlamentarilor constănțeni, ale directorilor şi ale angajaţilor celor mai importante instituţii publice din Dobrogea şi ai companiilor naţionale, aşa cum apar acestea fie pe site-urile instituţiilor, fie pe cel al Agenţiei Naţionale de Integritate.
 
În ediţia de astăzi, prezentăm declaraţia de avere şi pe cea de interese alelui Ion Damian, membru în Consiliul de Conducere al Autorității Navale Române începând cu data de 16 martie 2022, șef al Direcției Generale de Control – Corpul de Control al Prim-Ministrului (dn octombrie 2021), detașat Secretar General Adjunct în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din 1 februarie 2022, fost șef al Direcției Generale Anticorupție Timiș, fost ofițer de poliție judiciară în DNA, fost ofițer de poliție judiciară la Antidrog Timiș.
 
Despre Consiliul de Conducere al ANR
 
Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de Autoritatea Navală Română, din Consiliul de Conducere al instituției fac parte președintele Cosmin Laurențiu Dumitrache – directorul general al ANR, dar și Ion Damian (începând cu 16 martie 2022), Liliana Damian (începând cu 12 iulie 2022), Mihaela Sava (din 19 martie 2018), Anca Diana Cânu (din 1 septembrie 2021), Adrian Nicholas Duțu (din 27 martie 2017) și Ana-Maria Cristina Jipa (din 28 iulie 2022).
 
Despre Ion Damian
 
Așa cum am arătat anterior, Ion Damian este fost judiciarist al Antidrog Timiș și al DNA – Structura Centrală, fost șef al DGA Timiș, dar și fost director general în cadrul ANAF – Direcția Generală Executări Silite Cazuri Speciale, acesta fiind și director de achiziții la Medicover și manager achiziții la Synevo (membre ale aceluiași grup), timp de aproape un an de zile, până în august 2021.
 
CV-ul lui Ion Damian, afișat pe site-ul ANR, arată că din 1 februarie 2022 acesta este secretar general adjunct „exercitare cu caracter temporar prin detașare“ în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
 
Totodată, din 28 octombrie 2021, acesta este director general al Direcției Generale de Control – Corpul de Control al Prim-Ministrului, în Guvernul României, ocupându-se de coordonarea activității de control a Corpului de Control al Prim-Ministrului.

 
Anterior, în perioada 13 august 2021 – 27 octombrie 2021 a fost director general al Direcției Generale Executări Silite Cazuri Speciale din ANAF, ocupându-se de coordonarea la nivel național a activității de executare silită în situațiile definite ca fiind cazuri speciale, respectiv hotărâri judecătorești definitive în materie penală, sancțiuni internaționale, cazuri de confiscare a averii în cazurile constatării de către ANI a diferențelor de avere. Totodată, s-a ocupat și de valorificarea bunurilor confiscate.
 

În perioada 23 noiembrie 2020 – 13 august 2021, Ion Damian a fost director de achiziții la Medicover și manager de achiziții la Synevo, membre ale aceluiași grup, ocupându-se de coordonarea activității de achiziții a acestora.
 
Între 20 septembrie 2016 și 22 noiembrie 2020, a fost director general al Direcției Generale Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, iar între 18 decembrie 2015 – 20 septembrie 2016, a fost director în cadrul aceleiași direcții.
 
Din 21 ianuarie 2015 și până pe 17 decembrie 2015 a fost director general, prin detașare MAI și promovare temporară, al Direcției Generale de Integritate din cadrul ANAF, ocupându-se cu activitățile de control intern și prevenire pentru combaterea administrativă a corupției.
 
Detașarea la ANAF a venit în timp ce Ion Damian era șef al Seviciului Județean Anticorupție Timiș din cadrul Direcției Generale Anticorupție, poziție pe care a avut timp să o ocupe aproape o lună, între 27 decembrie 2014 și 20 ianuarie 2015, dar pe care o mai ocupase și în trecut, în perioada 2011 – 2012 (vezi mai jos).
 
Detașarea MAI și promovarea temporară la ANAF a început din 2012, în perioada 26 iulie 2012 – 26 decembrie 2014 Ion Damian fiind director general al Direcției Generale de Integritate, în perioada 5 iulie 2012 - 25 iulie 2012 – director adjunct al Direcției Corpul de Control din ANAF, fiind adus de la DGA Timiș la ANAF direct pe postul de șef al Serviciului Control Intern și Anticorupție în Organele Fiscale, în sistemul vamal și al Gărzii Financiare.
 
Anterior, între1 septembrie 2011 și 24 iunie 2012 a fost șeful DGA Timiș, iar între 1 noiembrie 2006 și 31 august 2011, a fost ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală.
 
Între 1 septembrie 2005 și 30 octombrie 2006 a fost ofițer de poliție judiciară în Brigada de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Timișoara, între 1 decembrie 2001 și până pe 20 august 2005 a fost ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, la Serviciul de combatere a fraudelor, iar între 25 iulie 2001 și 30 noiembrie 2001 a fost ofițer operativ în Poliția Municipiului Timișoara din IPJ Timiș.
 
În perioada 1997 – 2001, Ion Damian a urmat cursurile Facultării de Drept din cadrul Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza, fiind licențiat în Științe juridice – investigarea fraudelor economice.
 
Au urmat cursul postuniversitar în Criminalistică – tactica ascultării învinuitului, tot la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, dar și mai multe cursuri de formare profesională, de operare PC, de Limba engleză, precum și de utilizare a bazelor de date în investigarea infracțiunilor de corupție, aspecte privind confiscarea și percheziția domiciliară în cazurile de corupție, tehnici de investigare și un doctorat în Management la Universitate de Vest din Timișoara.
 
CV-ul complet include mai multe cursuri sau activități de formare profesională atât în privința lupte împotriva corupției, inclusiv legate de corupția în administrația publică și misiunile sub acoperire, dar și de formare de formatori, precum și politică externă și diplomație sau probleme actuale ale securității naționale.
 
În ce privește experiența corporatistă menționată, Ion Damian a precizat că în 2018 a fost membru în Consiliul de Administrație al Regiei de administrare a domeniului public Argeș, între 2016 – 2018 a fost președinte al Consiliului de Administrație al CC Small Finance IFN SA, în 2016 a fost membru în Adunarea generală a acționarilor – Mina Băița, iar între 2012 și 2014 a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
 
În ce privește rezultatele obținute, Ion Damian a precizat în CV „reorganizare Serviciului Teritorial Anticorupție Timiș din cadrul DGA, operaționalizarea Direcției Generale de Integritate din ANAF, prin resurse financiare ale ANAF, dar și prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian, operaționalizarea Direcției Executări silite cazuri speciale din ANAF“.
 
Întregul CV poate fi accesat în Secțiunea Documente.
 
Avere și interese
 
În declarația de interese completată pe 14 iunie 2022, Ion Damian a precizat că este membru în CA-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere București, dar și în CA-ul CNCF CFR SA.
 
De asemenea, Ion Damian este și membru în Consiliul de Conducere al ANR, dar și al Școlii Superioare de Aviație Civilă București.
 
În declarația de avere completată în aceeași zi, Ion Damian a precizat că fiul său este unicul beneficiar al unui contract de donație din 2019 vizând un teren intravilan de 1.173 de metri pătrați și o casă de locuit, ambele în localitatea Ciocadia, din județul Gorj.
 
La rândul lor, soții ion și Andreea Maria Damian dețin două terenuri intravilane de câte 12 metri pătrați, unul în București și unul în Timișoara, aferente celor două apartamente, de 120 mp, respectiv, 54 mp, achiziționate în 2016 și, repesectiv, 2021.
 
Nu sunt menționate bunuri mobile, iar activele financiare ale familiei se ridică la 219.659 de lei și 14.000 de euro, reprezentând conturi sau echivalente, deschise în perioada 2018 – 2021.
 
La capitolul datorii, Ion Damian a menționat un credit de 302.000 de lei contractat în 2021 pentru o perioadă de 20 de ani.
 
Cadourile primite de cei doi copii la zilele de naștere se ridică la un total de 22.000 de lei.
 
Ion Damian a realizat un venit anual de 18.757 de lei reprezentând salariul de la Secretariatul General al Guvernului, 26.088 de lei salariul de la ANAF, 85.909 lei salariul de la Clinica Medicover București, 600 de lei salariul de la Centrul Medical Iowemed Constanța și 56.000 de lei de la Clinica Medicală Synevo București.
 
Soția sa a realizat un venit anual de 51.196 de lei, reprezentând salariul încasat de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară București.
 
Din închirierea unui imobil, Ion Damian a mai realizat alți 5.940 de lei.
 
De asemenea, au fost menționate alocațiile celor doi copii.
 
În declarația de interese completată pe 14 februarie 2022, în calitate de secretar general la Ministerul Transporturilor, Ion Damian a precizat că este membru CA al CNAIR.
 
Declarația de avere completată pentru aceeași perioadă cuprinde aceleași mențiuni ca declarația completată în iunie, diferențele fiind la valoarea totală a activelor financiare, care se ridicau în februarie la 126.047 de lei și 14.000 de euro, nefiind încă menționate cadourile primite de copii la zilele de naștere.
 
Veniturile anuale declarate sunt aceleași ca în luna iunie 2022.
 
În anul 2020, în luna decembrie, Ion Damian a completat o declarație de interese în calitate de membru neexecutiv CA al RAEDPP Constanța, în care a menționat calitatea de membru CA al RAEDPP în perioada ianuarie – aprilie 2020 și iulie – octombrie 2020, valoarea beneficiilor fiind de 1.755 de lei pe lună.
 
În declarația de avere completată pentru aceeași perioadă, în aceeași calitate, sunt menționate terenul intravilan din București (aferent apartamentului) și cel din județul Gorj, al fiului, alături de apartamentul și casa de locuit care se regăsesc și în declarațiile din 2022.
 
În continuare, era menționată vânzarea unui Vw Tiguan către Adriana Elena Giubadcă, pe 31 octombrie 2020, valoarea fiind de 134.000 de lei, iar valoarea activelor financiare ale familiei se ridica la un total de 273.139 de lei și 14.146 de euro.
 
De asemenea, era menționat creditul contractat în 2016, de 331.102 lei, scadent în 2046, precum și cadourile primite de copii la zilele de naștere în valoare totală de 12.500 de lei.
 
Salariul încasat de la ANAF – Direcția Generală Executări Silite Cazuri speciale i-a asigurat lui Ion Damian un venit anual de 101.965 de lei, iar venitul anual al soției s-a ridicat la 23.014 de lei salariu și norma de hrană.
 
Nu în ultimul rând, au fost menționate alocațiile celor doi copii.
 
În Secțiunea Documente puteți consulta declarațiile de avere și de interese, dar și CV-ul lui Ion Damian.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Declarații de avere
Vlăduț Brînză, directorul Căpităniei Zonale Galați, din cadrul Autorității Navale Române (DOCUMENTE)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Autoritatea Navală Română achiziționează servicii de asigurare RCA și CASCO (DOCUMENT)

20 May 2023 672

CT Bus a anunțat cum vor circula autobuzele de Zilele Constanței

18 May 2023 761

Autoritatea Navală Română, contract cu o firmă din Tunari. Ce servicii sunt achiziționate (DOCUMENT)

10 May 2023 606

Autoritatea Navală Română, achiziție de aproape 58.000 de lei, cu obiectiv general siguranța navigației (DOCUMENT)

03 May 2023 767

România a preluat președinția “Comitetului Memorandumului de Înțelegere al Mării Negre” privind Controlul Statului Portului

02 May 2023 730

Autoritatea Navală Română achiziționează un sistem de monitorizare foarte important! (DOCUMENT)

14 Mar 2023 924

Autoritatea Navală Română a bătut palma cu o firmă din București, pentru peste 26 de milioane de lei! Despre ce este vorba (DOCUMENT)

07 Mar 2023 923

Proiectul “Sistem de informare și management al traficului maritim costier RO-VTMIS” a ajuns la etapa de achiziții

10 Feb 2023 799

Autoritatea Navală Română achiziționează o șalupă pentru misiuni în apele navigabile ale Deltei Dunării și în zona costieră (DOCUMENT)

08 Feb 2023 1174

Ce presupune contractul încheiat între Autoritatea Navală Română și Celebris 2008 SRL? (DOCUMENT)

28 Jan 2023 1085

ANR cumpără servicii de întreținere și reparații de software!

05 Jan 2023 1106

Autoritatea Navală Română repară unul dintre pontoanele deținute de Căpitănia Zonală Galați (DOCUMENT)

21 Nov 2022 1153

Averea și interesele lui Adrian Nicholas Duțu, membru CC al ANR (DOCUMENTE)

07 Nov 2022 1227

Averea și interesele Ancăi Diana Cânu, șef serviciu la Ministerul Transporturilor, membru în Consiliul de Conducere al ANR (DOCUMENTE)

04 Nov 2022 1528

Academia Navală cumpără mobilier de la firma care a mobilat și Autoritatea Navală Română

04 Nov 2022 1332