Iese Marinela Mitan şi intră Iustin Bourceanu Judecător nou pentru dosarul privind reabilitarea unor monumente istorice din Constanţa

Dosarul în care Constantin Dima, fost administrator al SC Mara Construct SRL, a fost deferit justiţiei alături de alte persoane fizice, dar şi juridice, în legătură cu presupuse fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni legate de reabilitarea unor monumente istorice din judeţul Constanţa, va fi judecat de către un alt magistrat.
 
Marinela Mitan, judecător învestit cu soluţionarea cauzei, a formulat o cerere de abţinere, solicitarea fiind admisă, iar astfel dosarul a fost trimis spre soluţionare magistratului Leonard Iustin Bourceanu, tot din Tribunalul Constanţa.
 
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa la data de 19 aprilie 2016.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 19.09.2011 - 10.09.2015, în contextul atribuirii şi executării a două contracte de lucrări privind „Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani” şi „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al SC Mara Construct SRL, a falsificat şi depus mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat şi din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa, în valoare totală de 37.434.195 lei“.
 
„Începând din luna aprilie 2012, inculpaţii Dima Constantin, SC Mara Construct SRL şi Petrache Lucian au constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, al cărui scop l-a constituit comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor obţinuţi în maniera de mai sus.
 
Concret, aceştia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operaţiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, acţionând în această modalitate, inculpaţii au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 4.884.387,07 lei, ce reprezintă taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit“, conform actului de sesizare a instanţei.
 
„În aceeaşi perioadă, sumele primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite. A.N.A.F. - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 53.880.674 lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului de stat prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi prejudiciul provocat prin faptele comise în legătură cu cele două proiecte. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţine inculpaţilor Dima Constantin, SC Mara Construct SRL şi Petrache Lucian“, potrivit rechizitoriului.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătoare dispuse în cauză.
 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale.
 
Faţă de inculpaţii Ripiciuc Dorin Răzvan, Dumitrescu Daniela Elena şi Stoian Aurica procurorii Anticorupţie au dispus soluţia clasării.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rejudecare după prima condamnare! Un primar și un fost primar din Constanța, trimiși în judecată de DNA, în așteptarea deciziei Tribunalului!

24 Jan 2024 2570

Nemulțumiri! Tribunalul Constanța a încetat procesul penal faţă de Iusein Visel, fost primar al comunei Dobromir! Dosarul merge la Curtea de Apel

30 Dec 2023 795

Pastilă amară pentru DNA Constanța! Judecătorii au încetat procesul penal faţă de un fost primar din județul Constanța (MINUTĂ)

14 Dec 2023 1500

Judecător nou pentru fosta conducere a Utilităţi Publice Cernavodă SRL!

02 Jun 2022 1441

Judecătorul Bourceanu, cerere de abținere în dosarul fostei conduceri a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL

14 Apr 2022 2310

40 de ani de închisoare în primă instanță Dosarul fostei conduceri a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL se va rejudeca! (MINUTĂ)

06 Apr 2022 1531

Fostul deputat Gabriel Bivolaru, fratele vitreg al liderului MISA, judecat la Constanța. Care este stadiul dosarului

25 Jan 2022 3040

Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor. Beneficiar de top, pus în libertate!

18 Jan 2022 2685

Prejudiciul este enorm! Peste 40 de ani de închisoare într-un dosar al DNA Constanța. Cine sunt inculpații

07 Jan 2022 3645

DNA Constanța - lista inculpaților, acuzațiile și prejudiciul Afaceriști acuzați de evaziune fiscală şi spălarea banilor, în așteptarea primei sentințe

13 Dec 2021 2296

Procurorii DNA vor să-l mai vadă arestat pe Vasile Boșnigeanu, zis „Vali Americanul“

10 Dec 2021 1772

40 de ani de închisoare pentru fosta conducere a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL! Apelul, amânat pentru anul viitor

20 Nov 2021 3144

Tribunalul Constanța a anulat decizia de punere în libertate a unui fost consilier juridic din Primăria Constanța

09 Nov 2021 2918

Decizie definitivă pentru Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată de DNA Constanța!

13 Oct 2021 3314

Şase persoane trimise în judecată de procurorii DNA Constanţa. Care este presupusul prejudiciu și când va avea loc prima pronunțare

18 Sep 2021 3015